Foto El Mar Visió D’uns Nens Que No L’han Vist Mai

Dissabte 11 de març arriba a l’Alegria una història de teatre documental coproduïda pel TNC

‘El mar: visió d’uns nens que no l’han vist mai’ és una coproducció del Teatre Nacional de Catalunya, una peça de teatre documental sobre una història basada en fets reals. Es podrà veure dissabte 11 de març a les vuit del vespre al Teatre Alegria. L’obra és fruit de la primera trobada com a creadors de Xavier Bobés i Alberto Conejero per desenvolupar un espai on els objectes, el poema i el material audiovisual conviuen sense jerarquies.

Aquesta és la història d’una promesa que no es va poder complir, la que va fer un mestre als seus alumnes. El mestre era Antoni Benaiges i els alumnes eren els nens i nenes de l’escola rural de Bañuelos de Bureba, un poble de la província de Burgos. La promesa la va fer un dia d’hivern de
l’any 1936, els va prometre el mar.

L’any 1934 el jove mestre català Antoni Benaiges va arribar a l’escola i pocs mesos després va pagar de la seva butxaca una impremta i un gramòfon. Des d’aquell mateix any, els nens i les nenes van començar a publicar les seves emocions, somnis i pensaments. Fins que el mes de gener de 1936, van publicar ‘El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca’. El quadern conté, en format de vers, més que de prosa, les expressions dels escolars de com s’imaginen el mar, les seves pors i els seus somnis.

El mestre els promet que aquell mateix estiu els portarà a Catalunya perquè coneguin el mar però el 25 de juliol de 1936 Benaiges és afusellat i la seva promesa va quedar sense complir.

Aquesta és una coproducció del Teatre Nacional de Catalunya, Festival FITT de Tarragona i Xavier Bobés. Amb el suport de l’ICEC, Institut Català de les Empreses Culturals i L’Animal a l’Esquena.