Cartell 20eaniversariserrallonga Terrassa

Doble actuació del Ball de Serrallonga aquest dimecres per celebrar el 20è aniversari

Aquest dimecres, 12 d’octubre, el Ball de Serrallonga celebrarà el seu 20è aniversari amb una doble actuació. Primer, durant el matí, l’entitat farà una excursió a Rellinars, recorrent alguns dels camins on el bandoler Capablanca i els seus companys feien malifetes de les seves per la Serra de l’Obac. I, com no podia ser d’altra manera, els integrants de la colla ho faran vestits de bandolers, amb tot l’armament i material que duien. La comitiva finalizarà amb una cercavila per Rellinars amb els gegants del poble -entre els quals un que representa el bandoler Capablanca-, i tot plegat culminarà amb una representació del ball parlat.

Ja a la tarda, l’actuació serà a Terrassa, amb una cercavila que arrencarà a les 17.30h des de la placeta Saragossa fins la Plaça Vella. També hi serà la colla del Ball de Serrallonga de Vilafranca del Penedès. Un cop a la Plaça Vella primer actuarà el grup terrassenc i a continuació els vilafranquins faran la representació del seu ball parlat. Aquest és el text clàssic que narra les aventures del bandoler Serrallonga fins a la seva captura i és, per tant, una gran oportunitat per als terrassencs de conèixer aquesta tradició en la seva expressió més genuïna.

En el cas de Terrassa, la primera actuació de l’era moderna del Ball de Serrallonga va ser per la Festa Major de l’any 2002 i, per tant, enguany l’entitat egarenca celebra el seu 20è aniversari. Una colla d’amants i recuperadors de la cultura popular, entre els quals hi trobem noms com els de Lluís Puig, Dolors Duocastella, Marc Galí, Montse Trullàs, Artur Moncal, Carles Llongueras o Miqui Jiménez, entre d’altres. A principis del segle actual van decidir recuperar una de les tradicions que ja havien existit a Terrassa.

De fet, hi ha documentades representacions d’aquest ball al voltant dels anys 30 del segle passat, però la repressió i genocidi cultural efectuat durant la dictadura franquista envers la cultura catalana en va prohibir la seva representació. Ara, després de dues dècades de trajectòria activa, l’entitat cultural disposa ja de vuit balls propis, els quals han estat sempre acompanyats de la música dels Ministrils del Raval.

Cartell 20eaniversariserrallonga Terrassa