M.Guillén.IPHES

Documenten evidències d’art paleolític a Sant Llorenç del Munt

Els treballs arqueològics que duen a terme l’IPHES-CERCA i la Universitat de Barcelona al jaciment de Simanya Gran, situat al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, han posat al descobert una sèrie de gravats i restes de pigment a les parets de la galeria oest de la cavitat.

Les característiques tècniques i temàtiques del conjunt indiquen que correspon al període cultural conegut com a Magdalenià final (d’entre els 14.500 i els 12.000 anys abans del present). Aquest descobriment representa una de les escasses evidències d’art rupestre paleolític a l’interior d’una cova de Catalunya.

Gravats i restes de pigment a les parets del jaciment de Simanya Gran. Foto_ J.M. vergès. vergès

Foto: J.M. Vergès

Aquesta és la principal conclusió del treball publicat a la revista científica internacional Journal of Archaeological Science Reports. L’ha liderat Míriam Salas-Altès, investigadora predoctoral FPU de la Universitat Rovira i Virgili i de l’IPHES-CERCA.

Des de l’any 2019 s’han dut a terme diverses campanyes d’excavació arqueològica en diferents punts del complex Simanya. La cova Simanya Gran és la més gran, amb més de 300 metres de recorregut. Per la seva accessibilitat, ha estat una de les cavitats més visitades de Catalunya. Aquí, els treballs arqueològics es van iniciar l’any 2020 després del descobriment de restes humanes neandertals.

La Diputació de Barcelona duu a terme tasques de vigilància, protecció i conservació del jaciment, així com de seguretat per als visitants. En aquest sentit, instal·larà tanques per garantir que es pugui continuar accedint a la cova, que actualment està tancada al públic.