Dos anys de la irrupció de Tot per Terrassa a les municipals i la victòria inesperada de Jordi Ballart

Aquest dimecres s’arriba a l’equador del mandat coincidint amb els dos anys de les eleccions municipals. Les va guanyar per sorpresa Jordi Ballart, que es presentava amb una formació nova i estrictament local, Tot per Terrassa, després d’haver dimitit i estripat el carnet del PSC per la presó i exili del govern català.

La victòria de Ballart posava fi a quaranta anys d’hegemonia socialista. Les urnes deixaven fora del Consistori el PP, la CUP i Terrassa en comú, que havia liderat l’oposició al mandat anterior. Tot per Terrassa i Esquerra de seguida inicien converses i a mitjans de juny presenten el Pacte de Govern. Al cap de dos dies Jordi Ballart torna a l’alcaldia 20 mesos després d’haver-la deixat.

Els dos partits formen un govern de quinze regidors i cinc àrees. Les de Promoció Econòmica i Projecció de la Ciutat es fusionen i es crea la de Cicles de la Vida. El programa de govern inclou propostes ambicioses com el pla de rieres, la gratuïtat del bus fins a l’hospital o la Revolució Verda. L’ampliació gradual de l’àrea de vianants genera polèmica i el coronavirus n’atura la implantació. Al juliol d’aquest any s’implementarà a totes les zones de cop.

L’arribada de la pandèmia al març de l’any passat altera també els altres plans del govern, com a qualsevol altra administració. Una de les primeres mesures que adopta l’executiu és la compra d’un milió de mascaretes, una operació qüestionada per part de l’oposició.

Abans de l’estiu es comença a treballar, amb la resta de grups municipals i els agents econòmics i socials, un Pacte de Ciutat per donar una resposta unitària a la pandèmia. Els tres partits de l’oposició se n’acaben desmarcant per manca de confiança. Després del fracàs, el govern aprova un pla de xoc de disset milions d’euros per fer front als efectes de la Covid.

Al setembre el president de la Generalitat, Quim Torra, nomena Miquel Sàmper conseller d’Interior i Meritxell Lluís passa a substituir-lo com a portaveu municipal de Junts. Un mes després l’alcalde altera el cartipàs amb una intercanvi d’àrees entre el primer tinent d’alcalde, Isaac Albert, que assumeix Serveis Generals i Núria Marín, ara a Promoció Econòmica.

La mala maror entre el PSC i Tot per Terrassa ha estat una costant aquests dos anys amb episodis com la presumpta vulneració del codi ètic per part de la regidora de Cultura, la gestió de les vacunes sobrants del Consorci Sanitari o la polèmica per l’anul·lació d’unes multes per incompliment del confinament. Fa unes setmanes es coneixia que la Fiscalia investiga Amadeu Aguado per possibles irregularitats en contractes culturals.

Aquests dos anys els pressupostos municipals s’han aprovat amb l’únic suport dels partits del govern. Pels comptes del 2020 l’oposició hi va votar en contra i pels del 2021 s’hi va abstenir. Els d’aquest any han inclòs partides per ajudar els sectors més afectats per la pandèmia.

Superat el mig mandat, els partits començaran a treballar a nivell intern les candidatures pel 2023. Fa uns dies, Jordi Ballart confirmava en un mitjà de comunicació que es tornaria a presentar.