Drets Socials renuncia a l’edifici dels antics jutjats, que s’haurà d’assignar a un altre departament

Els antics jutjats s’han tornat a quedat en territori de ningú. El departament de Drets Socials, que fins ara en tenia el dret d’ús, ha demanat desprendre’s d’aquest cèntric immoble. La petició, formalitzada fa mesos, arriba un cop la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària dona per descartat el projecte d’ubicar-hi una oficina d’Afers Socials i Famílies que unifiqués les dues existents a Les Arenes i a Ca n’Aurell.

La reversió de l’assignació a Drets Socials encara està en tramitació. Ara és la Direcció General de Patrimoni, l’encarregada de gestionar els immobles de la Generalitat, qui informarà de la disponibilitat de l’edifici a la resta de departaments i, d’entre els interessats, l’acabarà adjudicant al que hi tingui un projecte clar. No es preveu que aquest procés es resolgui en el curt termini. L’immoble està en desús des del 2009, quan es posaven en marxa els nous jutjats a La Cogullada. Des d’aleshores ha estat en mans de tres departaments: Justícia, Treball i Drets Socials.

Un pla especial del 2013 permet a l’edifici qualsevol tipus d’ús com a equipament més enllà de l’administratiu que ja tenia però sense especificar-ne el tipus. Pot ser, doncs, d’ús educatiu, universitari, esportiu, sanitari, cívic, cultural, ambiental, de serveis socials, religiós o firal. Contempla també el seu ús per part d’altres administracions i la gestió privada amb règim de concessió.

L’edifici dels antics jutjats té 4.200 m2 construïts, repartits en cinc plantes a banda d’un soterrani. Es va aixecar a principis dels vuitanta en uns terrenys cedits per la Caixa d’Estalvis de Terrassa.

Després de catorze anys tancat la degradació de l’immoble és més que evident. Per dissimular-la la veïna Factoria Cultural va fa cobrir, fa uns anys, les façanes Nord i Sud amb dues lones gegants dedicades a la temporada de dansa.