Cuina Recooperem Scaled

Dues empreses se sumen al projecte comarcal “Recooperem” d’aprofitament alimentari

Una empresa de Palau-solità i Plegamans i una altra de Castellar del Vallès se sumen al projecte comarcal Recooperem, d’aprofitament alimentari dels menjadors col·lectius com ara escoles. Es tracta, d’una banda, de l’empresa Noucor, una companyia farmacèutica B2B nascuda el desembre de 2021 de la separació del Grup Uriach, i que està present en més de 100 mercats mundials.

Noucor dóna feina a 450 persones i l’empresa encarregada del seu menjador és qui recull els menús sobrants que no hagin sortit de la cuina i els transporta fins a l’entitat social Caritas Palau que els guarda en un congelador per evitar trencar la cadena de fred. Després es reparteixen a domicilis del poble. L’objectiu d’aquest innovador circuit és arribar a un públic beneficiari ampli, impulsar l’ús de la bicicleta i transports alternatius al vehicle tradicional i sensibilitzar i donar a conèixer a la ciutadania els impactes del malbaratament alimentari i les possibles solucions.

A Palau-solità i Plegamans, el projecte es coordina des de la regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament, de la mà del Consell Comarcal, i hi participen set centres escolars de producció, quatre empreses de menjador i una entitat social: Caritas Palau. L’altra empresa que s’ha unit al Recooperem és la cooperativa TEB de Castellar del Vallès. Aquesta empresa també disposa de menjador col·lectiu per al seu personal i vol poder aprofitar els àpats que no s’han arribat a servir per evitar el malbaratament alimentari.

La cooperativa TEB Castellar, és un centre ocupacional que treballa per desenvolupar i mantenir les capacitats de les persones usuàries, tot fomentant la seva autonomia personal i social. El Grup Cooperatiu TEB compta actualment amb 150 places de serveis ocupacionals, en diferents centres a Catalunya, entre ells el de Castellar del Vallès. En aquest cas, les entitats que participen en la distribució dels aliments són Càritas Castellar i Creu Roja Castellar, que són les encarregades de distribuir els àpats amb la coordinació de l’Ajuntament del municipi.

A Castellar del Vallès participen en el Recooperem totes les escoles del municipi, un total de vuit, junt amb quatre empreses de menjador i les entitats socials Càritas i Creu Roja. Des de la regidoria d’Educació es treballa junt amb el Consell Comarcal en la coordinació del projecte. Així mateix, des del Consell Comarcal s’està treballant amb altres empreses de la comarca i amb els hospitals per poder establir vies de col·laboració. La incorporació d’empreses forma part de l’expansió del projecte Recooperem que es porta a terme des de principis d’any.

Aquesta nova etapa també s’ha iniciat amb una prova pilot a Palau-solità i Plegamans i Castellar del Vallès, implicant empreses, incorporant noves entitats socials al projecte, fent un pas endavant en la digitalització dels processos i incorporant el transport sostenible amb bicicletes elèctriques de càrrega, que puguin servir per fer els lliuraments. Tot plegat permetrà arribar a altres col·lectius com gent gran que viu sola, a persones que puguin estar convalescents o col·lectius que es puguin valorar des dels Serveis Socials dels ajuntaments.

El projecte Recooperem, impulsat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental, consisteix en la recollida de l’excedent d’àpats preparats i productes de primera necessitat de les empreses de restauració i alimentació del territori i la seva posterior distribució, entre la ciutadania, en especial atenció a aquelles persones o famílies de la comarca que necessiten un suport en l’alimentació. La finalitat del projecte és prevenir el malbaratament alimentari i la generació de pèrdues, tot fomentant l’aprofitament dels aliments al llarg del cicle.

D’aquesta manera, es garanteix la recuperació d’aliments cuinats i es posa de manifest que els aliments tenen un valor ambiental, cultural, social i econòmic i que són, per tant, béns bàsics. Fins aquest juliol participen en el Recooperem 13 municipis, 59 escoles, 17 empreses de restauració i 15 entitats socials d’àmbit local. Des de 2015 a 2021 es van servir més de 40.000 àpats, arribant a gairebé 3.500 famílies i evitant generar més de 15.000 quilos de residus.