Educació destina 56,8M€ a baixar la ràtio a infantil, de 25 a 20 alumnes per aula

El Departament d’Educació destinarà 56,8M€ a baixar la ràtio als centres públics d’educació infantil i primària, passant d’aquesta manera dels 25 alumnes per aula als 20. Així ho ha explicat aquest dijous el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en compareixença al Parlament a la Comissió d’Educació per presentar els pressupostos del Departament per al 2022.

El titular d’Educació ha avançat que la mesura començarà el curs vinent, 2022-2023, a Infantil-3 (I3). Per tant, els primers infants que se’n beneficiaran són els nascuts al 2019. Aquesta reducció de la ratio  s’aplicarà de forma continuada durant tots els cursos.

<<Suposarà la contractació de 1545 professionals i la creació de més de 450 grups nous>>

En 9 anys totes les escoles del país tindran classes de màxim 20 nens i nenes a tots els cursos, ha afirmat el conseller. La reducció d’alumnes per aula implica al seu torn que s’incrementin els grups,  i això suposarà la contractació de 1545 professionals.  S’incrementarà en més de 450 grups, prop d’un 20% més. Gonzàlez-Cambray ha manifestat que la reducció de ràtios afavoreix l’aprenentatge i la socialització.

Un pressupost de 6.681M€

El pressupost del Departament  per al 2022 és de 6.681M€, fet que suposa 1.009 milions més que el pressupost de 2020, un increment del 17,8%. Es tracta de la partida més elevada de la història del Departament d’Educació, i la segona més alta dels departaments del Govern.

Conseller D’educació, Josep Gonzàlez Cambray,

                  El Conseller D’educació, Josep Gonzàlez Cambray al Parlament

 El conseller ha expressat que el pressupost reflecteix la voluntat del Govern per desplegar polítiques educatives d’igualtat d’oportunitats per a infants i joves.

Algunes de les principals partides es destinaran a la reducció de ràtios, la gratuïtat progressiva de l’etapa 0-3, l’escola inclusiva, el Pla d’educació digital, o el Pla de millora de les oportunitats educatives, entre d’altres.

 Gratuïtat i2

El proper curs es destinaran 90M€ a garantir la gratuïtat de l’educació als infants de 2 a 3 anys (i2), com a mesura per afavorir l’aprenentatge, la socialització, la conciliació laboral de les famílies i per lluitar contra el despoblament dels entorns rurals. I és que, la incorporació progressiva de l’educació infantil als ensenyaments gratuïts permetrà assolir una educació bàsica de 0 a 18 anys  amb fons públics.

<<Es destinaran 90M a garantir la gratuïtat de l’educació als infants de 2 a 3 anys (i2)>>

 Pel que fa a tota l’etapa 0-3, la inversió és de 202M€ per al 2022, fet que suposa un creixement del 106% respecte el pressupost anterior. Per tant,  el total d’inversió inclou 9,5M€ per al retorn del deute als Ajuntaments pels anys en què no van rebre l’aportació del Govern.

Comissió D’educació Del Parlament

                                 Comissió d’Educació del Parlament