El 14 de juny l’Ajuntament estrena la nova Oficina municipal per a la Rehabilitació i l’eficiència energètica

L’Ajuntament posa en marxa una nova oficina local especialitzada en la rehabilitació i l’eficiència energètica. Un espai a la plaça de Ca n’Anglada que oferirà informació i suport a la tramitació de totes les ajudes vinculades a la rehabilitació d’edificis plurifamiliars i habitatges. L’Ajuntament ja ho té tot enllestit per posar en marxa la nova Oficina de Rehabilitació, vinculada al servei municipal d’Habitatge Terrassa. La nova seu municipal s’obrirà al públic la setmana vinent i té com objectiu principal centralitzar la creació d’estratègies en matèria de rehabilitació per tal de potenciar-la a la ciutat. Així, el Consistori vol millorar el parc d’habitatges construït, fomentant la innovació, l’eficiència energètica i reduint la vulnerabilitat residencial dels barris. La tinenta d’alcalde de Serveis Territorials i regidora d’Habitatge, Lluïsa Melgares, explica que: «Aquest nou espai englobarà tots els tràmits referents a la rehabilitació, que és una eina clau per lluitar contra les desigualtats i millorar la qualitat de vida de les persones; ja que incideix de forma dràstica en el nostre confort, salut i benestar, marca la diferència en temes d’eficiència energètica i millora la qualitat i la seguretat de les llars».

La nova oficina coincideix plenament amb l’activació dels fons d’ajuda europeus Next Generation, que també volen fomentar la rehabilitació dels edificis impulsant iniciatives d’estalvi d’energia. Les convocatòries d’aquests ajuts, a les que poden optar comunitats veïnals i també ciutadans a títol individual, volen contribuir al desenvolupament sostenible de la ciutat, creant sinergies amb els diferents agents implicats en l’habitatge i afavorint una economia local i circular. Així doncs, a la nova Oficina es podran sol·licitar totes les ajudes relacionades amb la rehabilitació d’edificis plurifamiliars i habitatges. També es podran tramitar les sol·licituds i demandes pertinents amb suport del personal municipal. Per Melgares «aquest és un nou espai per informar, divulgar i assessorar a la ciutadania; volem encaminar les llars cap a la sostenibilitat».

En aquest sentit, l’oficina oferirà assessorament a la ciutadania en eficiència energètica, autoconsum, innovació i bioconstrucció, entre d’altres matèries. Paral·lelament, el nou espai promourà la col·laboració publico-privada. L’oficina s’ha concebut com un nou espai de trobada entre els diferents agents implicats en el sector -gremis, col·legis professionals i administració local- per crear noves sinergies i impulsar estratègies locals que potenciïn el desenvolupament sostenible de les llars. A més, l’oficina local oferirà suport a la ciutadania interessada en el programa de Mediació per al lloguer social i el programa de Mobilització d’habitatges buits, que impulsa l’accés a habitatges existents a través del lloguer o la compra. L’edifici de la nova Oficina de Rehabilitació presenta unes característiques molt singulars.

Foment, mitjançant una Escola d’Oficis, va ser l’encarregat d’arranjar la nova seu utilitzant materials de bioconstrucció. Durant mesos, els participants d’aquest programa que es formaven en la especialitat de Rehabilitació van efectuar els treballs de llauneria, electricista, ram de paleta i pintura. L’oficina compta amb un espai d’accés semiobert, que pretén ser un nexe d’unió entre la seu local i el barri. Aquest vestíbul, en el qual s’ha incorporat vegetació, s’ha dissenyat com un espai d’espera agradable i com un continent de diverses activitats i iniciatives com exposicions, mostres, etc. Seguidament, l’edifici disposa d’una sala d’atenció al públic, que també compta amb un parell de taules on fer els tràmits telemàtics amb el suport de personal municipal, si s’escau. L’oficina també disposa d’un espai de treball ampli per al personal d’Habitatge i d’una sala de reunions amb paret modular, que es pot convertir en dos espais diferenciats.

En últim lloc, la nova seu municipal compta amb una sala gran d’ús polivalent, on es preveu que es puguin fer reunions amb comunitats, formacions sobre temes relacionats amb l’habitatge, etc. A més, l’Ajuntament també ha convidat als col·legis d’Arquitectes i Aparelladors, així com als gestors de comunitats veïnals a fer ús d’aquest espai. El proper dia 14 juny al matí, està prevista la inauguració oficial de la nova Oficina de Rehabilitació. Durant l’acte també s’inaugurarà en aquest espai l’exposició Rehabilitem, promoguda per la Diputació de Barcelona. Abans, a les 9.15 h, està prevista, la taula rodona «Next Generation i la rehabilitació d’edificis», amb representants del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya; del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona; del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona – Lleida; de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya; i l’Ajuntament de Terrassa.