El 80% de les dones de zones rurals d’El Salvador han patit alguna situació de violència

La presidenta de la La Red de mujeres del Morazán, Mélida Ávila, va visitar Terrassa el dijous 13 de juny. Va participar en una ponència sobre la situació de moltes dones a El Salvador. Ha parlat de com es vulneren de manera sistemàtica els seus drets, especialment a les zones rurals. Mélida va explicar com la Red de mujeres va iniciar la seva activitat en defensa de les dones al 2010. Ara, s’han convertit en un referent mundial de la lluita pels Drets Humans.

Actualment estan treballant en  26 municipis, en una zona rural d’El Salvador, on les comunicacions són molt complicades i les condicions del territori fan que la situació de les dones sigui encara més difícil, ja que moltes es veuen forçades a fer desplaçaments, sovint caminant, que poden durar hores. A més, moltes nenes no van a escola per la dificultat de desplaçar-se. Sovint ho fan per no veure’s exposades al risc de ser agredides o violades en aquest trajecte.

Per desgràcia, aquestes violacions, ha explicat, es produeixen també en l’àmbit familiar i de l’entorn més proper de les nenes. Així els embarassos en nenes i adolescents són freqüents. Una dada important, que aporta Mélida, és que el 80% de les dones d’aquella zona han patit alguna situació de violència a la seva vida.

El Casal de la Dona ha estat l’escenari escollit per acollir l’acte organitzat pel Comitè Óscar Romero de Terrassa. Gràcies a la cooperació d’entitats catalanes com el Comité Óscar Romero de Terrassa, lRed de mujeres de Morazán atén cada any més de 400 dones que han estat víctimes de violència, acompanyant-les en el procés de recuperació, i ajudant-les a fer la denúncia, així com oferint protecció.

El 80% de les dones de zones rurals de El Salvador han patit alguna situació de violència

[Font imatge: Grup de Solidaritat Oscar Romero de Terrassa ]