El Balletto del Sud interpreta una peça sobre la immigració a LaFACT Cultural

La companyia italiana el Balletto del Sud ha pujat de nou a l’escenari de LaFACT Cultural. Aquest cop s’hs endinsat a l’obra de Vittorio Bodini, La pianure di rame. Fredy Franzutti ha posat en escena una peça d’aires mediterranis sobre la immigració aquest diumenge 8 de maig.

La coreografia escenifica, així, un amor impossible i dolorós per a una terra que és mare i amant però que ara s’ha convertit en ventre estèril que cal abandonar per tornar a viure. La plana de coure és un territori vermellós on els habitants comparteixen amb els ocells les sortides, les migracions cícliques o les estades a llocs llunyans. Entre l’elenc hi ha la ballarina catalana Núria Salado, primera solista de la companyia des del 2014.

Fredy Franzutti, un dels coreògrafs italians més apreciats de l’escena internacional, utilitza un llenguatge personal que s’aproxima al teatre contemporani i fa servir la rellevància territorial amb el sud com a eix d’inspiració i recerca.

A LaFACT Cultural es va estrenar la temporada passada amb dues coreografies de Stravinski. Es tracta de La consagració de la primavera i L’ocell de foc.

Vittorio Bodini és l’home de lletres hispàniques més important d’Itàlia. És també traductor dels grans clàssics de la literatura espanyola a l’italià. Ha creat, per tant  un autèntic pont cultural entre els dos països. El sud d’Europa és, doncs, una ‘reinvenció’ que parteix d’una realitat històrica i geogràfica precisa, amb tots els problemes de caràcter social i econòmic que li ha tocat enfrontar-se.

El Balletto del Sud va ser fundat el 1995 per Fredy Franzutti. A més, ha creat espectacles pel Teatre Bolshoi de Moscou, i  l’Òpera de Roma, Sofia, Montecarlo, Magdeburg, i Bilbao. A més, compta amb un repertori de 42 produccions que inclouen grans títols de la tradició clàsssica i peces modernes.