L'Ajuntament adjudica a Rabassaires la finca de Mossèn Homs per recuperar la vinya - Canal Terrassa

El Banc de Bones Pràctiques dels Governs Locals comptarà amb dos projectes terrassencs

La recuperació del cultiu de la vinya i el programa de sòl no urbanitzables són els dos projectes amb els quals comptarà l’actual convocatòria del Banc de Bones Pràctiques dels Governs Locals de Catalunya (BBP). En cas d’acceptació, formaran part de les més de 300 pràctiques que poden ser consultades pels organismes interessats a millorar els serveis de la ciutadania. Les dues propostes es presenten perquè s’han considerat innovadores i que poden ser aplicades per altres ajuntaments o entitats locals.

Terrassa pot recuperar el seu passat vitivinícola gràcies al projecte del cultiu de la vinya. En aquest cas, es plantaran 4.500 ceps en una parcel·la de la finca municipal de Mossèn Homs d’1,6 hectàrees. Serà explotada per l’empresa Rabassaires. També, es vol recuperar el Terrassenc, una varietat autòctona molt lligada al patrimoni agrícola local. Un 10% de les vinyes seran destinades al cultiu experimental de la varietat a recuperar.

La segona iniciativa el programa de sòl no urbanitzable té com a finalitat protegir el patrimoni agrícola, històric i cultural a l’Anella Verda. Creada durant el 2021 per un equip multidisciplinari que es dedica a inspeccionar i controlar les construccions i els usos que es fan actualment a l’entorn protegit. El mateix Ajuntament explica que el darrer any va tancar amb una cinquantena d’inspeccions, que van derivar en 26 requeriments a les propietats per construccions sense llicència, per construccions precàries o en mal estat, acumulació de residus o usos indeguts.

Avui dia, ja són 29 projectes de Terrassa els que recull el Banc de Bones Pràctiques des de l’any 2010.

 

Finca Mossèn Homs