El Banc de Sang demana donacions de plasma de persones que hagin passat la Covid-19

El Banc de Sang està buscant persones que hagin passat la Covid-19 i vulguin donar plasma per als malalts que l’estan patint i pels assajos clínics en marxa. El plasma de convalescents del virus és un dels pocs tractaments efectius pels malalts dels hospitals, segons avalen tots els estudis i assajos clínics fets a nivell nacional i internacional.

Els malalts que han superat una infecció pel coronavirus ho han fet perquè han fabricat anticossos dirigits contra aquest virus. Aquestes defenses es troben en el plasma i, si s’administren a un malalt, podem ajudar a superar la infecció, es redueix la mortalitat i la gravetat de les persones hospitalitzades.

Aquests potencials donants de plasma cal que hagin passat el virus fa menys de 3 mesos i que faci més de 28 dies que no presenten símptomes. Les dones que han estat embarassades i les persones que han rebut alguna transfusió durant la seva vida no poder fer aquest tipus de donació. En el cas de Catalunya ja s’està tractant malalts de Covid-19 als hospitals gràcies a les més de 3.000 donacions de plasma que s’han fet.

El Banc de Sang i Teixits lidera un estudi observacional, que posa a disposició dels hospitals el plasma amb anticossos contra la Covid-19 per garantir l’accés al tractament amb plasma convalescent a tots els pacients que no tinguin accés als assajos clínics. La resta de tractaments amb plasma estan en el marc de diversos assajos clínics que estudien l’eficàcia del tractament.

Des de l’inici de la pandèmia, els principals hospitals i instituts de recerca de tot el món han buscat un tractament eficaç per tractar la Covid-19. Segons indiquen els principals estudis publicats a les revistes científiques de referència, el plasma de malalts que han superat el virus és el principal tractament que, fins ara, ha demostrat la seva eficàcia.

Les persones que han superat la Covid-19 poden donar plasma. La donació és molt semblant a la de sang, té una durada de 45 minuts i permet obtenir només el plasma mentre que les cèl·lules de la sang (glòbuls vermells) es retornen al donant.

Per donar cal inscriure’s prèviament al web:  donarsang.gencat.cat/plasmacovid19