El Banc de Sang i SALT idiomes sortegen un curs d’anglès entre tots els donants de setembre

Aquest mes de setembre i coincidint amb l’inici del curs, el Banc de Sang de Mútua Terrassa i SALT idiomes promouen per  9è any consecutiu una campanya per promoure la donació.  Així, entre tots els donants que s’apropin a fer la seva donació de sang, plasma, plaquetes o llet materna se sortejarà un curs d’anglès. Totes les persones interessades han de reservar hora prèviament a traves del web  donarsang.gencat.cat/saltidiomes

Els mesos de juliol i agost, més de 37.000 persones van donar sang i plasma (un 8% més que l’any passat), de les quals 1.885 ho van fer a Terrassa. Més de 100.000 pacients podran rebre sang gràcies a questes donacions. Cal remarcar que aquet exercici s’han acostat a un punt de donació un 10% més de joves en relació al 2020. L’arribada de donants nous és fonamental per assegurar el relleu generacional i l’estabilitat de les reserves.

La donació de sang és un acte imprescindible per garantir l’assistència sanitària en els hospitals.  Una donació salva la vida a 3 persones, ja que de cada bossa de sang surten 3 components: els glòbuls vermells, el plasma i les plaquetes.

El 55% dels glòbuls vermells s’utilitzen en especialitats mèdiques mentre que un 40% en usos quirúrgics. El plasma es fa servir per a prevenir o tractar hemorràgies, però també per a ajudar a persones sense defenses. A més, del plasma se n’extreuen algunes proteïnes que no es poden fabricar i que són vitals per a alguns malalts. La majoria de transfusions de plaquetes s’utilitzen per prevenir hemorràgies en pacients que en tenen dèficit.

Des que va començar el 2021 la demanda de sang als hospitals ha anat pujant. La transfusió ha arribat a augmentar fins un 15% en comparació amb anys anteriors. Això es deu a la recuperació de l’activitat hospitalària i de la reprogramació d’operacions no urgents que havien sigut ajornades per la pandèmia. Es preveu que en aquesta cinquena onada de la Covid-19, la necessitat de sang pugui continuar creixent.

Després dels mesos d’estiu, el Banc de Sang anima la ciutadania a mantenir el ritme de donacions. Aquesta setmana, les reserves de sang són de 8 dies, quan el nivell òptim és de 10 a 12 dies. Per això, les donacions de setembre són de gran importància per recuperar i mantenir estable la reserva.