El Banc de Sang ja permet fer donació de plaquetes

La donació de plaquetes és vital per a malalts de càncer, pacients amb problemes hemorràgics i persones amb riscos hepàtics.

Fins ara per fer les donacions calia anar a fora de Terrassa però des del 21 de desembre ja es poden donar plaquetes al Banc de Sang i Teixits de Mútua. Això sí, cal demanar hora perquè l’extracció és força més lenta que la de sang i es pot allargar una hora i mitja. Poden ser donants de plaquetes les mateixes persones que donen sang però amb algun condicionant més.

En aquestes gairebé tres setmanes el Banc de Sang ha anat trucant els donants habituals de plasma i sang per a incentivar-los a donar també plaquetes. El Banc de Sang vol crear un registre de donants exclusius de plaquetes que ja incorporin com ha hàbit fer la donació amb certa periodicitat.

A diferencia de la sang, les plaquetes tenen una caducitat molt ràpida, de cinc dies. Calen almenys cinc donacions per a satisfer les necessitats de plaquetes d’una de sola. Es poden donar plaquetes cada dues setmanes mentre que de sang en poden donar tres vegades a l’any les dones i quatre els homes.

Actualment el Banc de Sang té reserves de sang, plasma i plaquetes per a 6 dies de mitjana quan l’ideal seria d’entre 10 i 12.