El BBVA tanca tres oficines a Terrassa

El BBVA anuncia el tancament aquesta setmana de tres de les seves oficines a Terrassa, de les 17 que encara queden a la ciutat. L’una, la més cèntrica, és la del carrer Sant Pere. Una sucursal que fins ara dona servei a empreses i particulars d’una àmplia zona del centre. A partir de dilluns els clients habituals s’hauran de desplaçar fins a la Rambla, o a la seu central que el banc té al Portal de Sant Roc.

Com l’oficina del centre també tanca aquest mateix dimecres la de l’Avinguda Parlament, al Pla de Bonaire. Una mudança que ja ha començat a fer-se i que deixa el barri sense cap altre oficina d’atenció. I la de la carretera de Castellar, a la plaça Catalunya-Escola Industrial. A partir del pròxim dilluns els clients d’aquesta oficina hauran de desplaçar-se fins a Ca n’Anglada, l’oficina del BBVA que tenen més a prop.

El BBVA està immers en un Expedient de Regulació d’Ocupació que finalment afectarà a 2.725 treballadors, 1.197 a Catalunya un 30 per cent de tot l’Estat. Per al banc això suposa un cost de 960 milions d’euros i inclou el tancament de 480 sucursals, 375 només a Catalunya però encara 50 menys de les que en un principi es preveia tancar. Els acomiadaments representen el 9 per cent de la plantilla una xifra inferior als 3.000 treballadors que es plantejava fer fora en un principi.

El BBVA ja va tancar el 2019 l’emblemàtica oficina de la Rutlla, dues oficines més a Ca n’Aurell i una a la Maurina. L’Associació de consumidors FACUA ja va alertar que l’excés de digitalització dels tràmits bancaris i el tancament d’oficines afecta sobretot a la gent gran i als col·lectius més vulnerables. Una problemàtica a la qual també s’ha posicionat l’Ajuntament de Terrassa i el Moviment per a unes pensions dignes.

L’any 2.000, el Banc Bilbao Biscaia va absorvir el banc Argentaria per passar-se a nomenar BBVA. Dotze anys després va comprar l’UNIM creat a partir de la històrica Caixa Terrassa i dues caixes catalanes més. El 2016 va concloure la integració de Caixa Catalunya arribant al miler d’oficines, 2,6 milions de clients i doblant el nombre de caixers automàtics.

Amb aquest ajust el gegant bancari fins ara un dels més estables i solvents del món, busca ara augmentar l’eficiència operativa i reduir la factura per aquest any en 65 milions d’euros. El sector bancari està immers en una llarga transformació des de la crisi del 2008 que ha comportat a tot l’Estat el tancament de la meitat de les oficines bancàries en els darrers 12 anys, i ha perdut més de 95.000 llocs de treball.