Encesa del Bitxo

El Bitxo del Torrent Mitger, al Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida

El Bitxo del Torrent Mitger de Terrassa ha estat una de les cinc bèsties de foc d’arreu de Catalunya seleccionades per participar en la 15a edició del Festival d’Enceses que tindrà lloc aquest dissabte, 6 de juliol, a Artesa de Lleida.

Aquest concurs està organitzat per l’entitat El Griu d’Artesa de Lleida, en el marc de la 17a Trobada del bestiari de foc d’Artesa de Lleida.

Així, en aquesta edició participaran, a més del Bitxo del Torrent Mitger, l’Asterió d’Amposta, la Bèstia de Parets del Vallès, el Senglar de l’Espluga de Francolí i el Corb Borni de Llinars del Vallès.

En la seva candidatura, la Colla del Bitxo del Torrent Mitger va exposar la singularitat de la bèstia per la seva forma i disseny. Destaca pel color vermell amb detalls acurats com fulles i flors del torrent on, segons la llegenda, va aparèixer. També es diferencia per la gran varietat de pirotècnia que utilitza, juntament amb la música pròpia i el ball de protocol.

Segons l’organització, en aquest 15è festival es pretén estimular la imaginació i l’enginy per lluir les millors i més potents enceses.

D’aquesta manera, les enceses escollides volen mantenir les formes tradicionals i donar un toc de modernitat amb un nou format que el fa únic i inèdit.

Funcionament del concurs

 

Hi ha previstes tres enceses diferents durant el concurs, totes elles a la Plaça Major d’Artesa de Lleida.

Així, el jurat valorarà l’encesa i la combinació de la bèstia amb el foc, el ball de protocol i escenificació, els colors, el tipus de pirotècnia i la durada de l’encesa.

Totes les bèsties participants rebran un ajut econòmic per la participació. 1.300€ per al primer classificat, 1.100€ per al segon classificat, 900€ per al tercer classificat, i 700€ per al 4t i 5è classificat.

A part, hi ha previst un premi popular, concedit pel públic. Consisteix en dos vals de material pirotècnic per import de 250€ cadascun per gentilesa de Pirotècnia Catalana i Pirotècnia Estalella.

Trobareu més informació sobre el festival aquí.