El Black Friday es consolida i les rebaixes d’hivern perden força, segons l’enquesta de l’ESCODI

El 75% dels comerços de Catalunya segueixen el Black Friday, una tradició importada dels Estats Units que s’ha consolidat. Per contra, les rebaixes d’hivern perden força per la seva desestacionalització: només el 48% inicien aquest període de descomptes en la data estipulada, al 34% els han baixat les vendes i només han crescut per al 14%.

Són dues de les principals conclusions de l’enquesta sobre la salut del comerç (ESCO) que fa l’Escola Universitària de Comerç (ESCODI) i que marquen un canvi de dinàmica. S’han analitzat les dades de 1.200 botigues i 3.500 treballadors de tot Catalunya, entre el 9 i el 16 de gener de 2018.

El Black Friday just abans de la campanya de Nadal i les rebaixes abans del calendari repercuteixen directament en les vendes típiques de les festes: el 40% dels enquestats han reduït els beneficis.

L’ESCO confirma una recuperació del sector mantinguda durant quatre anys però apunta un fre i una lleugera caiguda dels últims mesos. Les dades diuen que el 69% dels establiments està igual o millor que l’any passat. Per tercer any consecutiu, segons aquest qüestionari, hi ha més comerços que incrementen vendes i beneficis.

Dels comerciants als quals els han baixat les vendes a la tardor, un 77% afirma que el focus d’atenció en el procés d’independència de Catalunya ha estat el principal factor, seguit de les eleccions i de les elevades temperatures d’octubre i novembre que han frenat les vendes de roba d’hivern.

L’enquesta també parla de l’estat d’ànim dels clients que perceben els comerciants: diuen que l’índex dels que creien estar millor ha passat del 40% de l’any passat al 17% de l’edició actual.