El calendari de la Coordinadora evoca, des de les places buides, el record de la cultura festiva

Si hi una disciplina cultural que ha hagut d’aturar del tot la seva activitat aquest 2020 és la cultura popular. Era un any ple d’aniversaris que no s’han pogut celebrar: 170 anys dels Gegants Vells, 70 dels nous, 40 dels Bastoners i dels Castellers i 10 de la Coordinadora, que agrupa totes les entitats.

No hi ha hagut imatges però això no ha impedit que la Coordinadora pogués editar el seu calendari d’activitats pel 2021, aquest any amb fotografies de Lluís Clotet. Les il·lustracions de cada cita cultural marcada al calendari són d’Anna Clariana.

A cada mes el membre d’un grup amb vestit de la colla i mascareta subjecta una imatge de l’any anterior, en plena festa i al mateix lloc: els Tres tombs a Can Boada, l’Esbart Egarenc a la plaça Vella, els Diables al Raval, la Papallona a Sant Pere, el Baluk a la plaça del Progrés o el Carnestoltes al Portal de Sant Roc.

El calendari de la cultura popular és solidari amb aportació a la Marató, dedicada a la lluita contra la Covid-19. La portada la protagonitzen tres sanitaris, inclòs el capgròs de l’any.

Malgrat la manca d’assajos i amb totes les incerteses possibles tant el vicepresident de la Coordinadora com la regidora de Cultura estan convençuts que la cultura popular no es veurà ressentida per l’aturada.

El govern municipal treballa amb la consigna de no renunciar a la cultura popular, això sí, estudiant alternatives en funció de les recomanacions sanitàries de cada moment.