El canvi del POUM al Sud preveu un nou barri, redueix el sector terciari i descarta cobrir la riera

El govern municipal prepara un canvi urbanístic que dona un tomb al planejament de l’àmbit del Palau Nord, al Sud de la ciutat, que deixa de ser un sector de potencial activitat econòmica. El pla actual, del 2003, contemplava el cobriment de la riera del Palau i considerava edificables gairebé tots els 407.000 metres quadrats del sector, amb un 90 per cent d’ús terciari i només un 10 per cent residencial. Un planejament difícil de desenvolupar i que en els darrers vint anys no ha despertat l’interès de cap promotor.

Amb el canvi que es proposa la urbanització de l’àmbit baixa al 70 per cent. Pràcticament desapareix l’ús terciari, que només representarà el 10 per cent. Es requalifiquen 117.000 metres quadrats de la riba Oest de la riera, que passaran a sol rústic destinat a conreu i s’incorporaran a l’Anella Verda.

L’edificabilitat es concentra a l’altra banda. On ara hi ha l’aparcament de camions, horts i barraques hi haurà habitatges, un màxim de 2.300, molt per sobre dels 509 previstos al 2003 però amb una densitat menor. La meitat haurà de ser de protecció oficial.

El canvi del POUM manté les dues cessions per equipaments que ja preveia l’anterior, una d’elles a tocar de la zona esportiva de Can Jofresa.

La resta del sector, uns 80.000 metres quadrats, serà zona verda, la 6a fase del Parc de Vallparadís, que guanyarà un 25 per cent de la seva extensió a actual. També es planteja transformar la carretera de Rubí per fer-la més amable i transitable per a vianants i ciclistes i facilitant la connexió amb la trama urbana.

El nou de planejament urbanístic permetrà el naixement d’un nou barri pels volts de l’antiga masia de Can Bosch de Basea, que va ser enderrocada per construir els pisos de Can Jofresa.

La modificació puntual del POUM s’ha de fer amb un avanç de pla que es debatrà al ple del dia 31. Més endavant caldrà desenvolupar un pla parcial del sector. Tot el procés s’allargarà ben bé fins a finals del proper mandat, al 2027.

1679405967538

L’alcalde, Jordi Ballart, i el regidor d’Urbanisme, Carles Caballero, un cop presentat el canvi del POUM al sector de Palau Nord

Can Nosch2

Planta del nou planejament urbanístic a Palau Nord

Can Bosch 2