El CatSalut fa una crida als nascuts entre el 2002 i el 2005 perquè es vacunin contra la meningitis

Les mesures adoptades durant la pandèmia van alterar el funcionament de la sanitat pública, provocant -entre d’altres- un desajust en els calendaris de vacunació. En el cas de les campanyes contra la meningitis, aquestes s’havien començat a fer als centres educatius a principis del 2020, just abans de la irrupció del coronavirus. Anaven dirigides a alumnes d’entre 11 i 14 anys; és a dir, de 6è de Primària i 2n d’ESO. Durant els dos últims cursos, per tant, molts d’aquests joves no han pogut rebre la injecció i és per això que el Departament de Salut fa una crida a tota aquella població nascuda entre el 2002 i el 2005 perquè demani hora per vacunar-se. En aquest sentit, s’ha enviat una circular a escoles i instituts recordant la importància d’immunitzar-se.

La vacuna de la meningitis, que s’injecta des de l’abril al CAP Sant Llàtzer, és la tetravalent, la qual protegeix contra quatre tipus de meningococ. S’administra per prevenir una malaltia infecciosa greu que pot ser vírica o bacteriana. De fet, la meningitis és la primera causa de mort per infecció en infants i preadolescents.

Tot i que es pot contraure a qualsevol edat, la població de més risc són els menors de 5 anys i els joves d’entre 15 i 24. Per aquest motiu, ja s’ha reprès el programa de Salut Escolar, amb punts de vacunació que es desplacen als mateixos centres educatius. Des de fa pocs mesos, la vacuna és gratuïta a Catalunya per a les persones menors de 20 anys.