El CDMT compra una desena de peces de la fàbrica Rafael Català de València

El Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa acaba d’adquirir una desena de peces entre teixits, dibuixos, mostres i proves tèxtils provinents de la històrica fàbrica de Rafael Català de València. Amb aquesta compra el Museu contribueix a preservar el ric patrimoni tèxtil en perill de desaparició, i registrar, documentar, fotografiar i penjar a la seva pàgina web les noves adquisicions. Unes peces que passen a formar part de les més de 130.000 que ja acumula el Museu.

Entre les adquisicions destaca aquest bellut de metre vuitanta fet als anys 20 per a decoració. La peça està pintada per l’ordit i després teixida i prové del fons de Rafael Català, una empresa creada al 1770 i autora de teixits com els què decoraven l’habitació dels Kennedy, o de vestits per a la reialesa com la Infanta Cristina o la Reina Letizia.

Un altra de les adquisions són aquestes proves de color de dissenys originals de l’època de destacats dibuixants com són Agustí Esclasans o Romà Jubert. També aquestes mostres amb petits talls conforme van passar els tràmits duaners, o aquesta “posta en carta”, el pas previ per elaborar el teixit amb una màquina Jacquard. Entre les adquisicions del Tèxtil que passen a engreixar el nodrit fons també hi trobem dibuixos i teixits de cotó dels anys 30, probablement destinat per a tapisseries, o un dibuix del també conegut Gràcia i Ferraté.

Al Museu també hi ha arribat un vestit modernista de núvia, de la família de Joana Valls. Totes aquestes noves incorporacions al fons es podran veure en una exposició que el Museu prepara per a l’any 2021, amb motiu del seu 75è aniversari, el primer museu tèxtil de tot l’Estat espanyol.