El cens del Memorial Democràtic identifica una trentena de terrassencs deportats pel nazisme

El Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya acaba de publicar el cens “Deportats catalans i espanyols als camps de concentració nazis”. Es tracta de la base de dades de deportats pel nazisme més completa de l’Estat amb un total de 9.161 persones registrades, de les quals n’hi ha unes 2.000 de catalanes.

El cens recull l’estada als camps de concentració i extermini, però també la trajectòria anterior dels deportats, i en alguns casos, la posterior. Això permet la reconstrucció de les biografies, des de l’exili fins a la deportació i posterior alliberament, en cas d’aconseguir sobreviure a l’holocaust. El cercador també permet conèixer quantes persones d’un municipi concret van ser deportades a un camp de concentració, així com combinar diferents cerques. En aquest cas, a l’arxiu hi apareixen un total de 30 resultats pel que fa als deportats que van tenir alguna relació amb Terrassa, dels quals una vintena van néixer a la ciutat.

Per elaborar aquesta base de dades s’han fet servir els arxius de la major part de camps nazis, entre els quals Auschwitz, Mauthausen, Buchenwald, Ravensbrück i Treblinka, així com l’arxiu de la International Tracing Service o la llista feta pel deportat Joan De Diego, a més d’informació extreta d’obres de referència sobre la deportació. Actualment hi ha 200 registres de deportats més pendents de revisió que s’incorporaran properament al cens, que s’anirà actualitzant de manera constant i creixerà amb els resultats de noves recerques.

Aquest és el resultat d’un projecte de recerca liderat pel Memorial Democràtic amb la col·laboració de l’Amical de Mauthausen i la Universitat Pompeu Fabra. La publicació del cens coincideix amb la commemoració dels 75 anys de l’alliberament de Mauthausen, el 5 de maig de 1945, un fet històric que Canal Terrassa TV rememorava ara fa pocs dies amb el testimoni de l’últim supervivent de l’Estat.