El Col·legi de Metges de Barcelona homenatja el dermatòleg Xavier Sierra

El Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) ha acollit aquest dijous 22 de febrer un acte d’homenatge a la figura del metge recentment traspassat Xavier Sierra, qui va ser especialista en dermatologia, president de la Fundació Museu de la Història de la Medicina de Catalunya (FMHMC) i un gran humanista i divulgador de la història de la medicina.

Xavier Sierra Valentí (Girona, 1 de desembre de 1952 – Terrassa, 3 de gener de 2024) va estudiar Medicina a la UAB (1975), es va especialitzar en dermatologia a l’Hospital Clínic de Madrid (1978) i es va doctorar amb una qualificació d’excel·lent cum laude (1980). Sierra va exercir la seva professió com a dermatòleg a Terrassa i a Barcelona i va centrar el seu treball acadèmic en la història de la dermatologia. Sobre aquest tema, va publicar més d’una dotzena de llibres, així com capítols, traduccions i pròlegs, a més de ser autor de nombrosos articles a revistes de l’especialitat i a la premsa general. El doctor Sierra també va ser membre fundador i vicepresident de l’European Society for the History of Dermatology, membre del consell de redacció de diverses revistes dermatològiques d’Espanya, Itàlia i França i va fer conferències sobre aquest àmbit arreu del món.

El seu interès per la història i per l’art es va manifestar en una llicenciatura en Humanitats per la UOC l’any 2009, així com en l’impuls a múltiples iniciatives culturals dins de les activitats de les societats estatals i catalanes de dermatologia i en una molt intensa activitat en el camp de les humanitats mèdiques. L’any 2014 va crear ‘Un dermatòleg al museu’, un blog d’aparició diària on publicava articles artístics, històrics i mèdics a propòsit de peces de museus d’arreu del món. El 2018 se li va concedir el Premi a l’Excel·lència Professional del CoMB, el 2020 va ser nomenat president del patronat de la FMHMC i redactor en cap de la revista Gimbernat d’història de la medicina i el 2021 va rebre la Medalla d’Honor de la Societat Catalana d’Història de la Medicina i va ser elegit membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. Els anys 2022 i 2023 va col·laborar també al pòdcast del CoMB ‘Hipòcrates en pijama’, on explicava aspectes curiosos relacionats amb la història de la medicina.