Urgències Hospital

El CST demana a Balcells que les agressions a sanitaris no quedin impunes

El comitè d’empresa del Consorci Sanitari de Terrassa ha fet arribar al conseller de salut, Manel Balcells, un escrit per demanar-li que les agressions a sanitaris no quedin impunes. Es refereix als fets ocorreguts la setmana passada al servei d’urgències i sala de parts de l’Hospital de Terrassa, així com a l’Hospital Josep Trueta de Girona pocs dies abans.

Vulnerabilitat i desatenció

Davant d’aquesta situació, el personal sanitari assegura trobar-se en una absoluta sensació d’indefensió. Assegura sentir-se desprotegit i denuncia que aquestes actuacions no tenen cap mena de conseqüència per als agressors. Lamenta que s’ha normalitzat haver de tolerar tota mena d’agressions verbals, faltes de respecte i amenaces. A més, la percepció que tenen els professionals és que denunciar-ho només té conseqüències per al propi professional. També alerten del fet que la justícia limita la capacitat de denunciar aquests fets a les persones o entitats que han patit alguna afectació. Per això, les empreses o organitzacions que podrien actuar en defensa dels interessos dels professionals no ho poden fer.

Diverses exigències

Per tot plegat, el comitè d’empresa del CST exigeix que s’articulin els mecanismes necessaris perquè la policia i els jutges no deixin impunes aquests comportaments. Demana que es promoguin els canvis legislatius necessaris perquè  les empreses sanitàries i les entitats representants dels professionals puguin denunciar aquests fets davant la justícia, reconeixent-los la legitimitat suficient com per poder fer-ho. També reclama que l’Observatori per a situacions de violència en l’àmbit sanitari de Catalunya lideri aquestes demandes per protegir els professionals i aconseguir que es faci respectar el fet que els professionals sanitaris tenen la consideració jurídica d’autoritat. Per tant, les agressions als professionals sanitaris són agressions a l’autoritat.

En el document, també es requereix minimitzar les situacions de risc, posant més mitjans físics i humans, tant en l’atenció de la ciutadania com en la protecció del professionals.  Finalment, clamen per detenir i posar a disposició judicial les persones responsables de les agressions de la setmana passada.

 

Noticia relacionada: