El Consell Comarcal aprova un pressupost de 26,4 milions pel 2021

El Consell Comarcal aprova un pressupost de 26,4 milions d’euros pel 2021, un lleuger increment de l’1,09 respecte l’any passat. Els números venen marcats pel Pla de Reconstrucció del Vallès Occidental amb un nou Pla Comarcal i l’emergència sanitària que condiciona els recursos del dia a dia. També en el marc dels Objectius pel Desenvolupament Sostenible. El pressupost s’ha aprovat amb els vots a favor del PSC, Junts per Catalunya i En Comú Guanyem i les abstencions d’ERC, Ciutadans, CAM-AMUNT, Tot per Terrassa i el PP.

El President del Consell Comarcal, Ignasi Giménez ha dit que “no hi ha dubte que aquesta pandèmia ha fet que el Consell Comarcal s’hagi hagut de reinventar, de repensar, per poder seguir sent una administració eminentment centrada en les persones, garantint la intervenció social i poder donar resposta a totes les necessitats que han aflorat els darrers mesos”. Giménez també ha destacat “la necessitat de treballar en la transició ecològica per transformar el benestar”. “Per això el pressupost defineix tres estratègies comarcals que es reflecteixen al pressupost 2021 i les seves partides: l’estratègia per la cohesió social, l’estratègia per la reactivació econòmica i l’estratègia per la lluita contra el canvi climàtic”.

La consellera de Serveis Centrals, Eva Candela ha assegurat que “és un pressupost adaptat a les noves necessitats i a la situació que vivim i que ens ha de permetre atendre les necessitats del dia a dia dels serveis que prestem des del Consell i alhora posar en marxa projectes de futur”. El pressupost preveu projectes comarcals com la creació d’una Oficina Comarcal d’impuls a la transició energètica. Serà una oficina d’assessorament als ajuntaments, divulgació envers la ciutadania i de constitució d’una comunitat energètica local a l’entorn territorial de la seu del Consell. Destaca també pel 2021 el Pla per l’aprofitament alimentari amb el nou projecte Mercat Circular per evitar el malbaratament alimentari a Mercavallès i l’ampliació del projecte Recooperem a grans productors de la comarca.

Un any més, la Generalitat de Catalunya és l’administració que aporta més ingressos, el 74%, seguida a molta distància pels ajuntaments (17%) i la Diputació de Barcelona (5%). El 5% restant és aportat per les taxes de Mercavallès i els pagaments de les quotes del transport escolar no obligatori, per exemple. També destaca l’increment d’ingressos del Fons de Cooperació Local, fruit de la reivindicació persistent d’aquest Consell i que es quantifica en 259.794,79€ d’augment per aquest any 2020 respecte del 2019 (gairebé un 18% d’increment).

Pel que fa a les despeses, l’Àrea de Drets socials s’emporta més del 77% del pressupost com ja ve sent els darrers anys. En aquest àmbit, destaca el manteniment de tots els serveis d’atenció directa a la ciutadania, garantint la intervenció, en tot el moment de pandèmia i la seva adaptació a les noves circumstàncies. Cal destacar la gran davallada que han suposat les línies per potenciar la ocupació amb una reducció de prop de 800.000 euros provinents de convocatòries del SOC. D’altres accions s’emmarquen en l’estratègia per a la reacctivació económica i la lluita contra el canvi climàtic.