El Consell Comarcal impulsa un projecte de consum sostenible per afavorir l’economia circular

Al llarg d’aquest 2020 el Consell Comarcal del Vallès Occidental impulsarà un projecte d’actuació per tal de fomentar nous hàbits de consum en el context d’emergència climàtica actual. Amb el títol “Promoure el Consum Sostenible”, la iniciativa posarà èmfasi en l’aprofitament i la reutilització de productes i materials que permetin la transició cap a una economia circular.

Un equip de 4 persones promotores de consum sostenible i una coordinadora informaran i sensibilitzaran sobre actuacions a fer en els següents àmbits: millora en la gestió de residus, lluita contra el malbaratament alimentari, recursos i hàbits per la compra i el consum sostenible, materials reutilitzables per una simbiosi urbana-industrial, reaprofitament de productes i materials i comerç sostenible. Per capacitar l’equip, aquestes persones han estat participant durant el mes de gener en accions formatives, tant per adquirir coneixements específics sobre consum sostenible com competències per comunicar adequadament els diferents missatges a la ciutadania.

Es realitzaran accions en diferents punts dels 12 municipis que s’han adscrit al projecte. Es faran tallers per a grups de població diversos en col·laboració amb agents locals. També es faran visites a domicili per informar sobre les millores en la gestió de residus o el reaprofitament de productes i materials. Aquestes accions es duran a terme en els següents municipis: Badia del Vallès, Castellar del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Rellinars, Sant Llorenç Savall, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls.

A la vegada es faran altres actuacions de divulgació d’informació en col·laboració amb campanyes globals, comarcals o locals, en relació a la promoció del canvi d’hàbits de compra i consum. Es farà suport al projecte Recooperem i en el projecte de millora de la gestió de residus a Mercavallès, amb actuacions tant per als empresaris com per a clients i clientes del mercat.

El projecte neix arran de la constatació que l’actual model de consum és insostenible, ja que comporta un consum de matèries primeres que supera la disponibilitat de recursos del planeta. A més, l’alt nivell de consum i producció comporta greus impactes en el medi ambient i un volum de residus difícil de gestionar.

D’altra banda, els Objectius de Desenvolupament Sostenible que proposa l’ONU en l’Agenda 2030 pel Desenvolupament Sostenible i la lluita contra el canvi climàtic, fan més necessària la incorporació d’alternatives en el consum. El pas d’una economia lineal a una economia circular es presenta com una estratègia adient per avançar cap a la sostenibilitat ambiental, econòmica i social.