El conseller Bargalló detalla el pla de reobertura dels centres educatius

Els centres educatius dels territoris que hagin arribat a la fase 2 de la desescalada podran obrir l’1 de juny. Ho ha dit el conseller d’Educació, Josep Bargalló en una compareixença d’aquest dimecres al migdia on ha explicat el pla de reobertura. La resta, s’incorporan quan ho aconsegueixin. En el cas de l’àrea metropolitana de Barcelona, i en el calendari més optimista, la data seria el 8 de juny

Les aules no s’obren per impartir matèria presencialment ni per acollir grups d’alumnes sencers. El curs acabarà, segons el conseller, telemàticament i el 19 de juny, com estava previst. Les famílies poden decidir si els seus fills tornen aquests darrers dies del curs o si continuen a casa.

Per etapes, en el cas de les llars d’infants, públiques i privades, els nens i nenes de 0 a 12 mesos no podran tornar als seus centres aquest juny. D’1 a 3 anys, només podrien ser 5 infants per espai i sense menjador. Si hi ha més sol·licituds, es prioritzarà la tornada dels fills dels pares que els dos treballin presencialment.

A infantil, de 3 a 6 anys,  l’aforament és de 13 alumnes per aula. Utilitzarien els centres com a espais d’acollida i quan els dos progenitors treballin fora de la llar. hi anirienal matí, de 9 a 1 i sense servei de menjador. Els alumnes de 6è de primària, que acaben etapa, podran fer acompanyaments i tutories personalitzades en grups màxims de 13 estudiants per aula.

En instituts, centres de formació professional, escoles oficials d’idiomes i centres d’adults, podran assistir 15 alumnes per aula. A 4t d’Eso i 2n cicle de l’FP per fer orientació i a 2n de Batxillerat per preparar la selectivitat.

Les escoles d’educació especial no obriran fins al setembre.

El conseller diu que les escoles i instituts que hagin estat operatius al juny no tancaran durant l’estiu per oferir activitats de lleure i altres com a centres comunitaris.

Bargalló qualifica el proper curs 2020-2021 d’inèdit. Ha dit que si fins ara estàvem en situació d’emergència sanitària, al setembre estarem en emergència educativa. Els aforaments seran els mateixos que al juny però tots els alumnes aniran a classe cada dia de forma presencial. Això obliga als centres a elaborar plans de contingència per habilitat nous espais i repartir els estudiants (a primària, 13 per aula i a secundària, 15). El conseller apunta que aquestes noves aules podrien estar fora dels centres, en altres equipaments com biblioteques o centres cívics.