El Constitucional anul·la el vot delegat al diputat de Junts, Lluís Puig

El Tribunal Constitucional comunica al Parlament de Catalunya l’anul·lació del vot delegat de l’exconseller de Cultura i diputat de Junts que viu exiliat a Bèlgica, Lluís Puig. Els membres de la mesa han rebut la notificació quan han començat la reunió d’aquest dimarts. Ara la mesa de la Cambra catalana ha de decidir si li mantenen la delegació o si ja no permeten que Puig voti al ple que començarà aquest dimecres.

La notificació arriba després que la setmana passada el Tribunal Constitucional decidís anul·lar l’acord de la majoria independentista de la mesa que va permetre a Puig delegar el seu vot. Va ser el PSC qui va portar la delegació del vot de Puig al Constitucional, en considerar que no complia cap dels requisits que preveu el reglament del Parlament per delegar el vot. Ara els socialistes esperen que es compleixi la sentència.

Segons el Tribunal, els dos acords de la mesa que van avalar la delegació del vot de Puig van vulnerar el dret del PSC i altres diputats a exercir funcions representatives i dels ciutadans a participar en els assumptes públics a través dels seus representants. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha dit que la mesa continuarà debatent com cal respondre a la situació. Una situació que recorda el que va passar al febrer amb l’escó del diputat de la CUP, Pau Juvillà, després que al desembre el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el TSJC, l’inhabilités durant 8 mesos.

Va ser arran d’una denúncia de Ciutadans perquè Juvillà va mantenir llaços grocs a les finestres del despatx de la CUP a l’Ajuntament de Lleida el 2019 durant la campanya de les eleccions generals del 28A. Després de la sentència del TSJC, la Junta Electoral Central va reclamar que li retiressin l’escó, malgrat que no era ferma. En aquell cas, la Presidenta va promoure una votació a favor que conservés l’escó, però finalment la secretària general del Parlament l’hi va retirar. Llavors Borràs va responsabilitzar els funcionaris del Parlament de la retirada de l’escó, i la secretària general va acabar dimitint a finals de maig.