El cor politècnic arriba als 120 anys bategant amb força i avançant cap al futur

Entre aquesta imatge i aquesta han passat (gairebé) 120 anys d’història. És el temps de vida que celebra l’Escola Industrial, coneguda actualment com a ESEIAAT. Una trajectòria que li ha servit per convertir-se en una universitat pública de referència.

Va ser el dia 3 de febrer del 1902, quan es va començar a impartir el primer curs d’enginyeria a Terrassa. Després d’unes primeres classes a l’Ajuntament, l’activitat es va traslladar al carrer Topete. Mentrestant, a principis de maig es posava la primera pedra de l’anomenat Palau d’Indústries, l’edifici projectat per Lluís Muncunill que actualment és la seu de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT).

Un altre dels moments clau d’aquesta història va ser la constitució de la UPC, quan el 1972 l’Escola Tècnica d’Enginyeria Industrial va passar a ser un dels membres fundacionals de la agrupació universitària. En total, l’ESEIAAT forma cada curs més de 4.000 enginyers i enginyeres a les seves aules i laboratoris, i gradua cada any uns 800 professionals altament qualificats per entrar al mercat laboral.

Tot i que en els darrers temps s’ha guanyat terreny en termes de paritat, dos de cada tres alumnes de la UPC segueixen sent homes. En aquest sentit, un dels reptes a curt termini és incidir des dels instituts per captar futures estudiants.

L’emblemàtic edifici del carrer Colom, que aquest any és la imatge icònica del cartell de la Fira Modernista, ha estat el bressol de la majoria d’àrees de l’enginyeria. 120 anys després dels primers cursos, el cor politècnic segueix bategant al mateix ritme que la societat, avançant cap a un món plenament tecnològic.