El CST elaborarà contingut audiovisual per detectar conductes de risc dels menors davant les pantalles

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i el Consorci Sanitari de Terrassa (CST) elaboraran un conjunt de continguts audiovisuals adreçats a les famílies per detectar conductes de risc dels menors d’edat quan aquests utilitzen les pantalles, així com per promoure un ús responsable de les mateixes. Així mateix, els dos organismes promouran actuacions conjuntes, com ara sessions informatives i campanyes.

El CST disposa d’una Unitat d’Atenció al Joc Patològic i altres Addiccions no tòxiques, que és la que es farà càrrec de les actuacions concretes. Aquesta Unitat es va posar en marxa l’any 2005 dins de l’Àmbit d’Atenció a la Salut Mental del CST i dóna servei als pacients de les àrees del Vallès Occidental i Oriental, atenent una mitjana de 1200 pacients a l’any. Destaca l’increment anual d’uns 120 pacients nous. Els primers anys de la Unitat els pacients consultaven per addicció als jocs d’atzar, però des del 2011 hi ha un augment de la demanda de persones joves amb problemàtica relacionada amb les apostes on-line i amb l’ús de les noves tecnologies.

El conveni preveu, igualment, l’intercanvi de recursos i d’informació sobre aquestes matèries, així com la difusió per les xarxes socials respectives.

Els continguts audiovisuals, en format principalment de vídeos curts amb recomanacions a les famílies, tenen com a objectiu respondre a les inquietuds dels pares i mares quan veuen els seus fills buscant informació a Internet, jugant amb videojocs o comunicant-se amb els seus amics amb el mòbil.

Els vídeos s’afegiran als que ja ha editat pel seu compte el CAC i que estan disponibles en el web de l’organisme (www.cac.cat) i en el del programa eduCAC (www.educac.cat), amb recomanacions per al bon ús d’Internet, en temàtiques com ara l’anorèxia o el ciberassetjament.

El programa eduCAC és una iniciativa del CAC i del Departament d’Ensenyament que s’ha començat a implantar aquest curs acadèmic i que té com a objectiu oferir a les escoles de cicle superior de primària i d’ESO un sistema d’aprenentatge del llenguatge audiovisual per tal que els alumnes en facin un ús responsable i crític.

Segons explica el conveni, l’actuació s’ha adoptat arran de l’increment de les consultes vinculades a l’ús de les tecnologies per part dels menors d’edat detectat pel Consorci Sanitari de Terrassa.

El president del CAC, Roger Loppacher, i el president del CST, Eusebi Cima, van signar divendres, a la seu del CAC, un conveni de col·laboració que estableix les actuacions que durà a terme cada institució.