El CST lidera un projecte per rehabilitar les persones que pateixen Covid persistent

Un 10% dels pacients que han superat la Covid presenten seqüeles cognitives i físiques. Es denomina Covid persistent. A l’Estat espanyol són mig milió de persones; a Catalunya, 90.000 i a Terrassa, 2.500.

La majoria són dones d’entre 30 i 55 anys i el ventall de símptomes és ampli: mal de cap, pèrdua de memòria, taquicàrdia, dolor muscular i articular, dificultat respiratòria i problemes de llenguatge.

El grup de recerca Cervell, Cognició i Conducta (C3) del Consorci Sanitari de Terrassa va aconseguir a la Marató de TV3 de 2020 gairebé 400.000 euros per posar en marxa el projecte Nautilus.

En aquest macroprojecte, el CST lidera 25 hospitals (catalans, d’Espanya i d’Andorra) i també participen la Universitat de Barcelona i la Politècnica. Volen treballar sobre una mostra de més de 600 persones, recollir marcadors i imatges neurològiques per desenvolupar una aplicació d’Intel·ligència Artificial que permeti identificar, predir i intervenir sobre els símptomes.

És a dir, volen saber per què la Covid afecta el cervell i de quina manera i també com rehabilitar les persones afectades. Per obtenir dades científiques començaran amb un assaig clínic de 64 pacients.

En aquest pilot, anomenat RehabCOVID treballaran amb la Corporació Fisiogestión que ja té una plataforma digital que s’adaptarà a les necessitats de l’estudi. Així, el tractament combinarà exercicis físics i activitats d’estimulació cognitiva. Cada persona el podrà seguir des de casa, online i al seu ritme.

Per engegar aquesta prova pilot necessiten finançament. Tenen el projecte a la pàgina de micromecenatge www.migranodearena.org i també disposen d’un compte corrent per recollir les donacions de particulars, empreses i administracions (ES60 2100 5000 54 0200246142, concepte: Nautilus).

Garolera afirma que fins ara hem estat preocupats per la supervivència però la Covid és i serà un problema de salut pública més enllà de la infecció d’aguda.

Rehab Covid 2Rehabcovid 3Rehab Covid 5Rehab Covid 4