El CST utilitza la realitat virtual immersiva per estimular el cervell i prevenir el seu deteriorament

La realitat virtual immersiva és la base d’una sèrie d’investigacions per estimular i prevenir el deteriorament del cervell que està duent a terme el CST.

El Grup de Recerca Cervell, Cognició i Conducta (C3), liderat per la doctora Maite Garolera, acaba de rebre una subvenció de la Fundació La Marató de prop de 200.000 euros pel projecte VIRTUAL-METS per millorar la cognició en adults amb síndrome metabòlica. És un dels 37 projectes que es finançaran amb els 11,2 milions d’euros recaptats l’any passat a la Marató de TV3, dedicada a les patologies cardiovasculars.

La síndrome metabòlica és una alteració que fa que les persones siguin propenses a patir malalties cardiovasculars però també càncer, deteriorament cognitiu o demència.

En aquesta sala els pacients fan exercicis de relaxació (mindfulness), entrenament cognitiu i activitat física (perquè l’exercici físic millora la plasticitat del cervell). Ho fan en grups de 5 persones (per fomentar les relacions socials també), 2 dies a la setmana durant 3 mesos.

Al gener es començarà l’estudi amb 84 pacients dividits en dos grups i es comprovarà si les persones tractades amb realitat virtual milloren més i més ràpid que les que no.

Aquesta mateixa tecnologia s’aplica també al projecte RehaBCOVID (abans Nutescoti), per a persones amb COVID persistent (les que han superat la fase aguda de la malaltia però presenten seqüeles físiques i cognitives), finançat pel Ministerio de Ciencia e Innovación a través dels fons Next Generation amb 600.000 euros. Tenen una mostra d’estudi de 100 persones i en necessiten 50 més.

Les persones interessades es poden posar en contacte a través del correu ncanom@cst.cat o per telèfon: 937310007 extensió 1761

De moment, saben que amb aquests exercicis milloren la memòria, algunes funcions cognitives i també els símptomes depressius. I estan a punt de publicar el primer estudi.

El rehaBCOVID és la segona part del Nautilus que es va finançar amb 400.000 euros de la Marató de TV3 del 2020.

Aquesta tecnologia també serveix per millorar les seqüeles d’altres malalties.

Garolera vol demostrar  que aquest nou tractament és eficaç per poder recollir-lo a la cartera de serveis del sistema català de salut.

El Projecte Virtual Mets 10

El Projecte Virtual Mets 8 El Projecte Virtual Mets 7 El Projecte Virtual Mets 6 El Projecte Virtual Mets 5 El Projecte Virtual Mets 4 El Projecte Virtual Mets 3 El Projecte Virtual Mets 2 El Projecte Virtual Mets 1