El degà del Col·legi d’Advocats de Terrassa, Ignasi Puig, nou president del Consell de l’Advocacia Catalana

 

El degà del Col·legi d’Advocats de Terrassa, Ignasi Puig, és el nou president del Consell de l’Advocacia Catalana, arran del nomenament dut a terme durant el darrer ple celebrat per la institució. El Consell, format pels degans de 14 Col·legis d’Advocats catalans, va nomenar nou president i també nova vicepresidenta, que és la degana del Col·legi d’Advocats de Reus, Encarna Orduna. Puig agafa el relleu al degà de Mataró, Julio J. Naveira, que ha ocupat la presidència durant el darrers dotze mesos. Naveira serà el nou responsable de la Comissió de Comunicació del Consell.

El nou representant de l’Advocacia Catalana, Ignasi Puig, agafa les regnes de la institució amb un repte important: Retornar a la ciutadania la confiança en la Justícia. “En aquests temps tan convulsos que estem vivint, amb el problema evident de pèrdua de la confiança en la Justícia, l’objectiu principal del meu mandat no pot ser un altre que treballar perquè aquest desprestigi no acabi repercutint de forma directa o indirecta en l’Advocacia”, ha dit Puig. El nou president ha advertit que “si el ciutadà té una percepció negativa de la Justícia, pot arribar a tenir també una percepció negativa de l’Advocacia”. Per evitar-ho centrarà els esforços del seu mandat en dos àmbits: “Per una banda en l’àmbit social, treballant directament amb la ciutadania, essent propers a ella i demostrant que els professionals de l’advocacia som una eina estratègica fonamental per defensar i garantir els seus drets davant els tribunals”. Per altra banda “continuarem treballant amb les Administracions Públiques que tenen competències en matèria judicial per poder corregir totes les disfuncions que han provocat aquesta pèrdua de confiança”, ha afegit Puig.

El nou president del Consell ha posat com a exemple el cas de l’allau de demandes presentades als jutjats especialitzats en clàusules terra arran de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que les va deixar sense efecte. “Des de l’Advocacia ja ens vam posicionar des de bon principi en contra del Pla del Consejo General del Poder Judicial d’habilitar només quatre jutjats únics provincials a tot Catalunya per resoldre aquestes demandes”, ha explicat Puig. ”Hem impugnat el Pla, també la seva pròrroga i hem i alertat a les Administracions competents del col·lapse que es produiria. Doncs bé, ara que aquest col·lapse ja s’ha produït, ens toca continuar treballant per assolir una justícia de proximitat i estar al costat de a ciutadania a l’hora de reclamar els seus drets”, ha afegit.

Les darreres resolucions del Tribunal Suprem sobre el pagament de l’Impost d’Actes Jurídics Documentats de les hipoteques, les sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre les clàusules terra, o l’abús de la judicialització de la política han fet minvar la confiança del ciutadà “sobretot en els alts tribunals i en la cúpula judicial”, assegura Puig.