El desconfinament fa baixar les reserves de sang aquesta Pasqua

El pla de desconfinament de Catalunya ha fet baixar les donacions de sang aquests últims dies. Des que es va flexibilitzar la mobilitat, el nombre de persones que s’han apuntat a donar sang ha anat baixant dia a dia.

I els pròxims dies es preveu que les donacions de sang puguin recular fins a un 20%. Els hàbits de la ciutadania s’han anat modificant a causa de la Covid, mentre que els hospitals mantenen les necessitats per als malalts.

S’ha habilitat un espai a la web donarsang per poder visualitzar, a temps real, l’estat de les reserves de les lliteres dels propers dies. D’aquesta manera, el donant pot apuntar-se els dies que sigui més necessari.

Arran de la Covid, és convenient reservar hora per donar sang a qualsevol dels hospitals de Catalunya on hi ha un espai fix per donar sang cada dia i també a les campanyes mòbils.

Cada dia calen al voltant de 1.000 donacions per poder garantir el subministrament de components sanguinis a totes les persones que ho requereixin.

La baixada de donacions afecta les plaquetes, ja que són el component sanguini amb una vida més curta. Caduquen al cap de 5 dies i cal unir les donacions de sang, de fins a 5 persones, per aconseguir una dosi necessària per a un sol pacient.

Ous de Pasqua simbòlics per als donants

Per agrair el gest d’anar a donar sang durant aquestes dates més crítiques, a tots els punts de donació hospitalaris hi haurà ous de pasqua pintants per dones vulnerables a l’Índia, en una acció conjunta amb la Fundació Vicente Ferrer. En l’interior s’hi poden trobar missatges de persones que han necessitat sang i fan un agraïment als donants.

Per anar a donar sang reserva la teva llitera a través del web donarsang.gencat.cat.