El Festival de Jazz confirma la tendència a l’alça d’assistència als concerts

El concert del veterà trompetista franco-suís Erik Truffaz tanca la 43ena edició d’un exitós Festival de Jazz de Terrassa. El trompetista s’ha presentat davant un públic entregat en una Nova Jazz Cava que feia dies havia exhaurit les entrades. Han estat 65 concerts i activitats durant 22 dies repartint més de 200 músics que han tocat per tota la ciutat.

Des de l’organització es fa un balanç positiu de l’assistència de públic als concerts. Aquesta apunta una tendència a l’alça de participació en un dels festivals més populars de Catalunya. El Festival de Jazz ha tornat aquest any a Matadepera, Viladecavalls i Vacarisses. La Nova Jazz Cava s’ha mantingut com l’epicentre dels concerts més exclusius, estrenes mundials i presentacions discogràfiques. Refermant així l’atractiu d’aquest espai que enguany ha fet 30 anys.

L’organització destaca la varietat artística, la creativitat i l’alt nivell d’interpretació dels músics. També el poder de convocatòria dels concerts populars com el Pícnic Jazz. Cita que va aplegar uns 43.000 espectadors en quatre concerts i sis hores de música en directe.

La Nova jazz Cava ha tingut una ocupació d’unes 2.700 persones. I els concerts matinals a l’aire lliure, dos dels quals es van fer al local del passatge Gaudí per la pluja. Unes 6.000 persones van participar també en les propostes comarcals. Pel que a fa a les activitats paral·leles, unes 4.000 persones van assistir-hi confirmant aquesta tendència a l’alça. Una recuperació iniciada en la passada edició.

Un festival que divulga el passat i mira al futur

El 43FJT sempre s’ha caracteritzat per combinar dues facetes: la reivindicació i divulgació de la història del jazz com a part de la seva essència i personalitat, i una mirada curiosa sobre el present amb una aposta decidida cap el futur. Aquesta línia de programació ha donat visibilitat a noves generacions de jazzmen i jazzwoman tant a nivell nacional com internacional.

Enguany, han despertat interès representants de primer nivell de l’escena nord-americana com el trompetista Jeremy Pelt Quintet envoltat d’un elenc de joves estrelles emergents i dos concerts exclusius i únics a l’estat espanyol: l’esperada actuació de la saxofonista revelació Lakecia Benjamin “Phoenix” amb un directe galopant i enèrgic amb les entrades exhaurides i Marc Ribot Trio amb Nick Dunston i Chad Taylor, que van capgirar la Nova Jazz Cava en un concert frenètic i inquietant.

Bobo Stenson Trio, Cyrille Aimée i Dave Specter Chicacho Blues Band han completat la interessant oferta internacional de l’edició 2024. L’emotivitat de la nit dedicada al Premi Jazzterrasman que enguany reconeixia la trajectòria de Laura Simó com una de les grans dames del jazz català amb una arrelada i llarga relació amb la Nova Jazz Cava i el Festival egarenc, ha donat pas a una nodrida presència de l’escena jazzística catalana amb representants de diverses generacions, que ha desfilat al llarg de 3 setmanes de Festival:

Alba Pujals “Apologia”, Irene Reig The Bop Collective, Tro, Alba Careta Group, Giulia Valla “Synergetic Ensemble” Feat. Pablo Ruiz, Marina Garrido Quartet, John DuBuclet’s Newbop Jazz Sextet, Old Cats Swing Band, Omuamua Swing Trio, Octavi Coronado Swingtet, Professor Cunningham and his Old School o Las de Barcelona.

L’organització ha donat continuïtat als escenaris a l’aire lliure amb propostes de concerts, la nova fira gastronòmica del Menjazz i espais com el Baumann Bar o el Vermutet, ubicats al Parc Vallparadís. L’acte més popular i concorregut, el Pícnic Jazz Vallparadís exhibia una consolidada capacitat de convocatòria, aprofitant al màxim les possibilitats d’una jornada de sol radiant amb bones temperatures i més de 6 hores de música en viu, gastronomia i activitats complementàries.

El Festival manté la col·laboració amb les veïnes poblacions de Matadepera, Vacarisses i Viladecavalls amb la programació de concerts i la vinculació de les escoles de música municipals. L’aposta del Conservatori de Música de Terrassa o de la Biblioteca Central de Terrassa per impulsar diverses activitats paralel·les han reforçat l’esperit de divulgació del Jazz a través de tallers, projectes pedagògics, concerts de Combos, Jam Sessions i xerrades.

Igualment, el Festival ha seguit recolzant el teixit cultural de la ciutat que alimenta una llarga llista d’activitats paral·leles, com exposicions, pel·lícules, documentals, sopars-concerts, tallers infantils, packs turístics, concursos i trobades de swing ballable. Ara, el Club de Jazz d’Amics de les Arts i JM i Jazz Terrassa continua treballant incansablement per oferir una nova programació regular a la Nova Jazz Cava.