El govern espanyol enderrocarà la Casa del Poble mentre ERC continua reclamant-ne la titularitat

La Casa del Poble, seu d’Esquerra Republicana de Terrassa fins fa 16 anys, té els dies comptats. L’ajuntament va concedir al juliol la llicència de demolició al Ministeri de Treball i Assumptes Socials, actual propietari de l’immoble. Això vol dir que té un any per començar les obres i tres per acabar-les.

L’històric edifici del carrer Cremat va ser la seu dels republicans fins que, al 1939, l’Estat espanyol el va expropiar. A tot Catalunya, hi ha 1.083 immobles en la mateixa situació. Amb la democràcia, la titularitat d’aquests espais va passar de les mans del Sindicat Vertical de la Falange al Ministeri. Amb tot, la militància d’Esquerra a Terrassa va ocupar la Casa del Poble al 1976 perquè el llavors alcalde, Domènec Jofresa, els va entregar les claus, reconeixent que la propietat legítima era del partit i a l’espera d’una immediata resolució de la situació legal que no s’ha produït encara. Aquesta manca de titularitat ha impedit a Esquerra poder fer-hi reformes, fins al punt que el seu estat ruïnós es va tornar perillós i, per això, al 2001, van haver d’abandonar-lo.

Esquerra Republicana ha reclamat en diverses ocasions la titularitat legítima de l’immoble. Ho ha fet per la via administrativa, amb la llei de retorn del patrimoni polític: al 1998 amb Aznar i també al 2007 amb Zapatero. Cap dels dos governs va atendre la demanda i, amb la crisi, l’Estat va al·legar manca de recursos per suspendre’n l’aplicació. Fa 6 mesos els republicans han obert una via civil als tribunals al·legant la titularitat de facto durant els últims 30 anys.