Fusteria Fusta

El gremi de la fusta reclama mesures urgents per frenar els efectes de la guerra d’Ucraïna

Gairebé totes les empreses del sector forestal i de la indústria de la fusta i moble s’enfronten a problemes d’aprovisionament de matèries primeres essencials. En molts casos, doncs estan obligant a realitzar aturades parcials en les cadenes de producció. I tot arran de la invasió d’Ucraïna iniciada el mes de febrer. Per tot això, des del Gremi de la Fusta, es reclama una intervenció urgent de l’Estat per mitigar l’impacte de la guerra. Demanen un canvi tarifari en el mercat elèctric, ajustant el preu de l’energia al seu cost de generació, no assumint l’originat pel gas per a la resta de les tecnologies, a més de la reducció del nivell d’impostos als carburants, que permetin retornar el preu dels mateixos a una situació raonable.

És el cas de les empreses fabricadores de palets o envasos hortofructícoles implicades en la cadena de subministrament alimentari, o de la fabricació de taüts imprescindibles per a presentar un servei sanitari correcte. És una situació excepcional que no va passar durant la crisi de la covid i els confinaments. I és que se’ls va considerar un sector essencial i, per tant, sempre es va garantir l’activitat i transport d’aquests productes.

L’aturada dels transportistes no ha fet sinó incrementar la problemàtica del sector, bloquejant el transport de matèries primeres necessàries per l’elaboració de productes essencials per a les cadenes de subministraments. Per això, el Gremi de la Fusta recolza i impulsa amb UNEMADERA l’exigència al Govern d’Espanya “d’una intervenció urgent” davant la gravetat de la situació.

Les principals causes d’aquestes aturades parcials 

Algunes empreses s’han vist obligades a fer aturada de les seves cadenes de producció a causa de l’increment exponencial del preu dels combustibles. També es deu a l’augment desbocat dels preus del mercat elèctric. A més de la disminució de la disponibilitat de fusta, després de la crisi de matèries primeres que ha generat la pandèmia, de la qual la fusta ha estat una de les grans afectades, el tancament del comerç de fusta per part de grans exportadors de fusta a Europa (Ucraïna, Rússia, Bielorússia) suposa un ajust més en un mercat ja molt tensionat. Per últim, cal remarcar la pujada general dels preus de recanvis i consumibles. Aquest augment desorbitat dels costos no s’ha pogut traslladar ni assumir pel mercat.