El Gremi de Transports alerta de la falta d’AdBlue, un additiu imprescindible per als motors dièsel

El Gremi de Transports vinculat a la CECOT alerta d’una possible manca d’AdBlue, necessari per moure’s en cotxes, camions i autobusos dièsel. La falta d’aquest additiu en els motors pot impedir l’arrencada i si es practica una possible manipulació per continuar circulant, es pot incórrer en una infracció amb sancions de fins a 20.000 euros. Els principals productors europeus paralitzen la producció de l’AdBlue pel brusc increment del gas natural del qual s’extreu. El gremi alerta que això podria provocar un encariment dels seus preus i una possible escassetat a partir de novembre.

Segons el Gremi, per si no fos suficient amb l’alarmant pujada en més d’un 30% dels preus dels carburants que hi ha hagut en l’últim any, i la previsible continuació de l’encariment, un nou element amenaça l’activitat del transport i la mobilitat. En concret la possible escassetat de l’additiu AdBlue necessari perquè els cotxes, camions i autobusos dièsel de menor antiguitat puguin moure’s. La pràctica totalitat de les fàbriques de producció de l’additiu a Europa han anunciat la paralització de la seva producció a conseqüència d’increments de més d’un 500% dels preus del gas natural en l’últim any, del qual s’extreu aquest producte.

De fet, la principal planta de producció de l’AdBlue situada a Espanya, del grup Fertiberia, ja ha aturat la seva activitat a l’octubre, amb la previsió de reduir la seva producció en més d’un 50% en les pròximes setmanes, amb el consegüent encariment. El Gremi de Transports i Logística de Catalunya recomana a tots els transportistes que facin acopi del producte davant una possible escassetat el mes de novembre. Aquest material és imprescindible per al funcionament dels motors Dièsel en una bona part dels camions i autobusos fabricats a partir de 2009 i dels cotxes produïts a partir de 2015, per poder complir amb la normativa europea sobre reducció en els nivells d’emissions contaminants a l’atmosfera.

Per això, la majoria dels fabricants d’automòbils van optar per la introducció en els motors d’una tecnologia que barreja el gasoil amb una base d’urea, denominada comercialment AdBlue, la qual cosa permet una reducció dels òxids de nitrogen en un 50% i de les de partícules en un 75% respecte del que emetien els vehicles fa 20 anys. Segons el president del Gremi, Antonio Martínez «Diuen que ens trobem en una espècie de tempesta perfecta a nivell econòmic que està impactant a tots els sectors d’activitat i en el cas del transport per carretera i la mobilitat en general, no deixa de ploure sobre mullat”.