El Gremi d’Hostaleria demana bases més concretes sobre la normativa del tabac

Aquest gest tan qüotidià fins ara, fumar al carrer, pot ser sancionat si no es poden garantir els 2 metres de separació amb altres persones. Les multes oscil·len entre els 100 i els 3000 € i això inclou les terrasses dels bars i restaurants. Des del gremi d’hostaleria ho viuen amb preocupació, sobretot perquè la norma no és clara en la seva aplicació a les terrasses.

La restricció de fumar a la via pública s’ha publicat al diari oficial de la Generalitat d’aquest dimarts divuit d’agost juntament amb tota una sèrie de mesures per contenir la pandèmia. Aquesta limitació és aplicable per a l’ús de qualsevol dispositiu d’inhalació com pipes d’aigua, catximbes o cigarretes electròniques. La problemàtica amb les lleis del tabac malauradament no és nova pel gremi. L’any 2006 es va prohibir fumar als interiors de bars i restaurants de menys de 100m2. Cinc anys després es va prohibir també als de més de 100m2 sense tenir en compte les inversions per adaptar els locals que havien fet els propietaris. Ara, tampoc es podrà fumar lliurement als exteriors. El sector de la restauració creu trobar-se contínuament en el punt de mira.

Al setembre demanaran una reunió amb els responsables de la Generalitat perquè, com a mínim, estableixin unes bases per aplicar la normativa i mirar de trobar solucions al que, de moment, consideren un perjudici per als seus negocis.

A banda de la prohibició de fumar, la normativa també limita l’hora de tancament dels locals, així com la distància entre taules i a la barra, que haurà de ser d’un mínim d’un metre i mig, amb un màxim de 10 persones per grup.