El Leitat investiga com produir hidrogen verd d’una manera més eficient

L’hidrogen és un combustible que no emet gasos d’efecte hivernacle. Però produir-lo és molt costós i molt contaminant. Per fabricar una tona d’hidrogen en calen 10 de diòxid de carboni. I el 96% del total produit a escala mundial, només un 4% és verd, és a dir, elaborat a partir d’aigua. Augmentar aquest petit percentatge és el que intenta el projecte europeu X-Seed, que coordina el Centre Tecnològic Leitat amb empreses i universitats. L’objectiu és produir d’una manera més eficient hidrogen a partir d’aigua. Actualment l’eficiència és d’un 60% i es vol arribar al 80%.

Augmentar aquest petit percentatge és el que intenta el projecte europeu X-Seed, que coordina el Centre Tecnològic Leitat amb empreses i universitats. L’objectiu és produir d’una manera més eficient hidrogen a partir d’aigua. Actualment l’eficiència és d’un 60% i es vol arribar al 80%.

Per aconseguir-ho el Leitat està treballant en dissenyar un innovador electrolitzador, que és l’encarregat de separar de l’aigua les molècules d’oxigen i hidrogen.

L’hidrogen és l’eterna promesa dels combustibles alternatius als fòssils. La seva utilització, a banda de l’industrial, es podria estendre a la mobilitat, sobretot per a trajectes de llarga distància i en vehicles de gran tonatge.

Leitat investiga com produir hidrogen verd més eficientment