[retrat De Dona]

El MNACTEC digitalitza més de 450 retrats fotogràfics d’estudi d’entre 1854 i 1926

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) ha digitalitzat el conjunt de retrats fotogràfics d’estudi d’entre 1854 i 1926 de la col·lecció Duran Torrens. Es tracta del recull d’història de la fotografia que va reunir al llarg de la seva vida el fotògraf i col·leccionista Carlos Duran. Es conserva al MNACTEC. Totes les imatges digitalitzades es poden consultar a través de l’Arxiu en línia del MNACTEC.

Retrats fotogràfics d’estudi

En total s’han digitalitzat més de 450 fotografies, que inclouen des del primer format de targeta de visita fins a formats de fotografia de cabinet posteriors. Així, aquestes imatges mostren l’evolució dels retrat d’estudi, com les targetes de cabinet. També hi ha les targetes Victòria, Boudoir i Imperial, entre d’altres.

El conjunt digitalitzat representa, doncs, una bona font d’informació per conèixer alguns dels nombrosos estudis fotogràfics que van existir a Catalunya a finals del segle XIX i principis del XX. Encara que també hi ha estudis de la resta d’Espanya i de l’estranger.

Així totes les targetes han estat escanejades en alta resolució. Mostren tant l’anvers, amb la imatge fotogràfica, com el revers, on els estudis mostraven la informació de contacte i sovint també detalls publicitaris. Totes les targetes estan profusament documentades. Així es possibilita l’explotació del conjunt per noms i dates a través del cercador de l’Arxiu en línia.

 Projecte de digitalització de les col·leccions

El MNACTEC té previst continuar durant aquest any el projecte de digitalització de la col·lecció Duran Torrens d’història de la fotografia. Als daguerreotips disponibles en consulta a l’Arxiu en línia, s’incorporaran altres conjunts de fotografia encastada (ambrotips i ferrotips).

En aquest sentit, l’actuació s’emmarca dins el procés que està fent el MNACTEC per augmentar la digitalització de les col·leccions del Museu. Així,  es vol assegurar la seva conservació i potenciar-ne la difusió.

[Fotos: MNACTEC ]