El MNACTEC reivindica ‘El jardí invisible de Gaudí’

Abans que projectés la Sagrada Família, abans que imaginés la façana ondulada de la Pedrera o els bancs amb trencadís del Parc Güell, Antoni Gaudí va provar tots aquests conceptes en un espai encara força oblidat. Són els jardins de l’antic Manicomi de Sant Boi, construït entre el 1903 i el 1912. Una nova exposició al MNACTEC vol reivindicar-los.

El jardí invisible de Gaudí’ està elaborada a partir de la tesis doctoral de l’arquitecte David Agulló. Fins fa poc no es va atribuir aquesta obra a l’arquitecte modernista, però són molts els paral·lelismes dels seus elements amb els treballs més coneguts de Gaudí, tots ells posteriors: les naus de la Sagrada Família, la cripta de la Colònia Güell, la Casa Milà i, un dels més evidents, el banc serpentí del Parc Güell.

L’exposició consta de plafons explicatius, fotografies i maquetes, cedides per diverses entitats, que exemplifiquen aquests paral·lelismes.

El fet que la salut mental fos, a principis del segle XX, un estigma molt més gran del que és ara la intervenció de pacients, molts d’ells nens―, i que es va perdre molta documentació durant la Guerra Civil, va fer que aquests jardins modernistes no s’atribuïssin en un principi a Gaudí. Actualment s’estan restaurant.

El jardí invisible de Gaudíes podrà visitar fins a l’1 de desembre al MNACTEC.