El mural del Suri a Cedisa tindrà una rèplica al pati dels Minyons

L’any 1971 Floreal Soriguera, el Suri, va pintar per encàrrec, i en diversos dies, un mural a la paret de la sala juntes de l’empresa del sector metal·lúrgic Cedisa, a Sant Pere Nord.

L’obra fa 4,8 metres d’amplada per 2,8 d’alçada. S’hi veuen, sobreposats amb colors terrosos i ocres, diversos edificis emblemàtics de Terrassa. Entre ells l’Escola Industrial, la Masia Freixa, el Castell Cartoixa, el Sant Esperit, les esglésies de Sant Pere, la Creu Gran i algunes xemeneies. També les muntanyes de Montserrat i de Sant Llorenç.

L’empresa Cedisa va finalitzar la seva activitat fa anys però el mural encara es conserva en un dels locals en què es va dividir. Els llogaters estan obligats per contracte a mantenir l’obra en bon estat.

Sala de juntes de l’antiga Cedisa, amb el mural original, de 5,8 x 2,8 metres

Per a què els terrassencs puguin contemplar aquesta pintura amagada del Suri, que no es pot arrancar, l’Ajuntament té previst col·locar-ne una reproducció al pati del nou local dels Minyons de Terrassa, a les naus de Cal Reig, que serà visible des del carrer Mare de Déu dels Àngels. La còpia tindrà les mateixes mides que l’original, fregant els cinc metres de llargada i els tres d’alçada.

Tant la reproducció de l’obra com la seva col·locació, aniran a càrrec de l’Ajuntament, que encara ha de decidir en quin format farà la rèplica del mural del Suri, si en planxes metàl·liques o en lona. El govern municipal encara no té cap pressupost sobre la taula per determinat per quin format es decantarà ni quan es podria col·locar la peça.

Paret de Cal Reig amb la imatge del mural. Fotomuntatge elaborat per Canal Terrassa