El Museu de Terrassa dedica el mesos de febrer i març a la memòria del col·leccionisme

Amb l’objectiu de recuperar la memòria del col·leccionisme en l’àmbit local, el Museu de Terrassa organitza el cicle de conferències “Memòria del col·leccionisme artístic terrassenc”, al voltant de l’exposició temporal “Gabinet de col·leccionista” que es pot visitar al Castell Cartoixa de Vallparadís fins al proper 25 de març.

A les sis conferències programades, diversos especialistes analitzaran la figura de diferents col·leccionistes i col·leccions que formen part de la història del patrimoni artístic terrassenc. A més, s’analitzarà la figura del col·leccionista intentant anar més enllà de la visió d’una persona que acumula de forma indiscriminada objectes, posant l’èmfasi en entendre el col·leccionisme com un mitjà d’expressió i com una mostra de la identitat del col·leccionista que manifesta els seus gustos i preferències a través dels objectes. Així, el cicle posarà de manifest que darrera de les col·leccions hi ha la persona que recull, selecciona, ordena, classifica i singularitza una peça i que sovint ha estat la precursora de la creació del concepte de museu, donat que el seu interès i la seva feina han permès preservar part de la nostra història i memòria.

Les conferències tindran lloc entre els dies 7 de febrer i 14 de març, cada dimecres a les 18.30 h. Les cinc primeres sessions es realitzaran a la Casa Alegre de Sagrera i la darrera es durà a terme al Castell Cartoixa de Vallparadís. Les xerrades s’adrecen al públic en general, l’aforament és limitat i no cal inscripció prèvia.

Programa de conferències:
– Dimecres 7 de febrer
Conferència inaugural: 1850-1950: Un segle de col·leccionisme a Catalunya. A càrrec de Bonaventura Bassegoda, catedràtic d’Història de l’Art de la Universitat Autònoma de Barcelona.

– Dimecres 14 de febrer
Conferència: Els orígens del col·leccionisme vuitcentista a Terrassa: excursionisme científic, arqueologia i tertúlies. A càrrec de Carles Sánchez, doctor en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Barcelona.

– Dimecres 21 de febrer
Conferència: La col·lecció de Josep Soler i Palet: embrió de l’actual Museu de Terrassa. A càrrec de Gemma Ramos, historiadora de l’art i conservadora del Museu de Terrassa.

– Dimecres 28 de febrer
Conferència: El col·leccionisme terrassenc: reunir, catalogar i socialitzar. A càrrec d’Ana Fernández Àlvarez, doctora en Geografia i Historia, Història de l’Art, per la Universitat de Barcelona.

– Dimecres 7 de març
Conferència: El col·leccionisme tèxtil a Catalunya: les col·leccions del Museu Tèxtil de Terrassa. A càrrec de Sílvia Carbonell, doctora en Història de l’Art i directora del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa.

– Dimecres 14 de març
Presentació del catàleg i visita comentada a l’exposició “Gabinet de col·leccionista”. Aquesta darrera sessió tindrà dues parts: una visita guiada a la mostra i la presentació del catàleg en format electrònic de l’exposició temporal del Museu de Terrassa instal·lada a la Sala del Tinellet del Castell Cartoixa de Vallparadís. A partir d’aquesta data, el catàleg “Gabinet de col·leccionista” es podrà descarregar gratuïtament des del web del Museu de Terrassa, en format pdf, i des de les plataformes iBookstore i Google Play.

Trobareu més informació a la pàgina web municipal:
www.terrassa.cat/exposicio-en-curs
www.terrassa.cat/cicle-conferencies