El museu del Barça particular d’un terrassenc: 350 samarretes i la Copa d’Europa

El museu més visitat de Catalunya és del Barça, ubicat al costat mateix del Camp Nou. Al barri del Roc Blanc, però, un culer egarenc li fa la competència. És el Juan Ramón Martínez, un col·leccionista amb vora 350 samarretes i altres objectes relacionats amb la història del club blaugrana. Inclosa una reproducció de la Copa d’Europa.

El Juan Ramón va començar a col·leccionar objectes del Barça a mitjans dels 80, però quan s’hi ha posat de ple ha estat als darrers 12 anys. La majoria de les samarretes que té no són de les que es compren a les botigues, sinó que les han vestit els jugadors en partits oficials. Només aquest fet ja en multiplica el preu.

Entre les darreres incorporacions a la col·lecció del Juan Ramon hi trobem també les samarretes del Barça femení, com la de la final de la Lliga de Campions de la temporada passada, quan l’Alèxia Putellas i companyia van derrotar el Chelsea. Del masculí també té les samarretes de les cinc Lligues de Campions guanyades, acompanyades cadascuna de la medalla corresponent. Amb una col·lecció tan completa, ara mateix la samarreta més desitjada pel Juan Ramón és la que encara no existeix: la de la pròxima final europea.

Samarretes d’ara i de sempre

La col·lecció del Juan Ramón és un testimoni també de la història del Barça, amb algunes samarretes curioses com la reproducció de la primera amb la senyera, de 1916, o una totalment blanca dels anys 70. Encara que a la col·lecció també hi trobem altres objectes de marxandatge, les limitacions d’espai han portat aquest col·leccionista a concentrar-se en les samarretes. Bé, les limitacions d’espai i les pressions familiars…

Amb una situació econòmica delicada i un mercat inflat de preus, encara és una incògnita quins jugadors vestiran la samarreta del Barça la temporada vinent. Però el que sabem segur és que aquestes samarretes acabaran a Terrassa, a la col·lecció del Juan Ramón.