El Museu Tèxtil acull una exposició sobre Oxirrinc, un dels jaciments egipcis més grans

Un dels jaciments més grans d’Egipte, dels segles VII i VI abans de Crist, es pot descobrir aquests dies en una exposición al Centre de Documentació i Museu Tèxtil, del carrer Salmerón. Es tracta d’Oxirrinc, l’antiga Per-Medjed i únic jaciment pel què fa al temple dedicat al déu Osiris. Aquest lloc s’anomena Oxirrinc (El-Bahnasa) des de l’època helenística, perquè un peix anomenat així, es va convertir en símbol de la ciutat i fou venerat pels seus habitants.

A la mostra hi ha maquetes del temple dedicat al culte del déu Osiris, únic temple subterrani i complet trobat a Egipte en honor a aquest déu. També hi ha diverses fotografies i la maqueta permet acostar-nos a una tomba enorme amb les diverses sales, la decoració pictòrica i els sarcòfags de pedra que s’hi han trobat. Una segona part permet descobrir la Necròpolis Alta (tombes saïtes, grecoromanes i coptes) i la fortalesa paleobizantina, un enorme recinte amb estances de carácter senyorial i religiós.

Per aquest dijous hi ha prevista una conferència sobre la mostra a càrrec del catedràtic de la Universitat de Barcelona i director del Servei d’Antiguitats d’Egipte de la Universitat, Josep Padró, que ja ha participat de l’acte d’inauguració i actualment gestiona el jaciment d’Oxirrinc.