El patrimoni històric ferroviari es debat en una jornada a l’mNACTEC

El turisme en trens històrics ha centrat la Jornada sobre Patrimoni Històric Ferroviari, que s’ha celebrat aquest dimecres al Museu de la Ciència en la seva 6a edició.

En la jornada, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat el govern català treballa en un projecte de Museu Virtual, una mena d’enciclopèdia en línia on es pugui consultar, per exemple, l’inventari patrimonial ferroviari o la cronologia històrica. Ferrocarrils també treballa per obrir un centre expositiu amb trens històrics d’ample mètric.

El director del museu ha reivindicat que es constitueixi una Comissió sobre Patrimoni Històric Ferroviari a partir del grup de treball creat fa 5 anys.

La jornada s’ha desenvolupat en forma de ponències sobre la preservació actua i futura de la història del ferrocarril  a Europa en forma de museus i trens turístics. S’han exposat les experiències  a Franca, el Regne Unit, Catalunya i el cas del Polar Express tant a Amèrica com a Europa. La jornada acaba amb una visita a la nau cotxera que Ferrocarrils de la Generalitat té a l’antiga estació de Rubí.

 

Jaume Perarnau i Josep Rull denuncien que la intervenció de l’Estat bloqueja el dia a dia del país

Doncs aquesta Jornada sobre Patrimoni Històric ha estat a punt d’anul·lar-se pel bloqueig, per part de l’Estat, dels comptes corrents a museus, arxius, biblioteques i federacions culturals d’àmbit nacional.

En la presentació de l’acte, el director del Museu de la Ciència, Jaume Perarnau, ha qualificat d’antidemocràtica i d’il·legal aquesta intervenció que posa el museu en una situació d’incertesa.

També el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, s’ha referit a la intervenció de l’estat en l’àmbit cultural. Assegura que l’Estat ha buidat de competències el seu propi departament, limitat, diu, a gestionar el transports. Rull ho considera una il·legalitat que afecta al dia a dia del país i als drets individuals dels catalans. Davant d’això, fa una crida a una participació massiva diumenge. com a exercici de normalitat democràtica.

Vegeu en aquest vídeo les declaracions de Jaume Perarnau i de Josep Rull: