El PDeCAT demana que la Junta Electoral Central garanteixi el dret a sufragi en condicions d’igualtat

El PDeCAT de Terrassa ha presentat una proposta d’acord de la Junta de Portaveus per garantir el dret a sufragi a totes les persones en igualtat de condicions. Segons exposen en el document, a finals del 2018 el Congrés dels Diputats va aprovar una reforma de la Llei electoral que permetia que 100.000 persones amb discapacitat intel·lectual incapacitades judicialment poguessin votar. Una mesura, recorden, llargament reclamada per entitats socials i que donava compliment a la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

Segons el PDeCAT, durant la seva tramitació al Congrés, el Partit Popular va introduir una esmena que “desvirtuava la reforma i que provocava inseguretat jurídica ja que establia criteris d’interpretació de la competència de les persones amb discapacitat d’exercir el seu dret a vot”. Arran d’aquesta esmena, recorda el document del demòcrates, la Junta Electoral Central “va dictar el proppassat 11 de març una instrucció segons la qual els membres de les meses, interventors/es i apoderats/des podien apuntar les dades de les persones amb discapacitat intel·lectual en cas de sospitar que no exercien lliurament el seu dret a vot”.

Una instrucció de la Junta Electoral Central que, segons el PDeCAT, “vulnerava greument la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat i que representava una greu discriminació i una arbitrarietat inacceptable”. Davant del que consideren una vulneració de drets, el PDeCAT recorda que partits i entitats van recórrer aquesta decisió que la Junta Electoral Central va esmenar en una nova resolució feta publica el 19 de març. Així, els membres de la mesa i dels partits podran apuntar les dades personals de totes aquelles persones sobre les que tinguin dubtes en relació al seu exercici al dret de vot de manera lliure. Una rectificació que des del PDeCAT consideren molt insuficient i que deixa un ampli marge a la interpretació, el que suposa, conclouen, “indefensió jurídica”.

Per aquests motius, el PDeCAT ha proposat a la Junta de Portaveus que es demani a la Junta Electoral Central “la retirada de la instrucció sobre la reforma del vot de les persones amb discapacitat intel·lectual i qualsevol altra mesura discriminatòria que suposi la identificació de l’elector”. També es demana que es traslladi el contingut d’aquest acord a la Junta Electoral Central, a la Junta Electoral Provincial, a la Junta Electoral de Zona i a les entitats de la Taula de Capacitats Diverses i Accessibilitat.