El ple aprova la congelació de taxes i impostos per al 2023

L’equip de govern municipal ha aprovat les ordenances fiscals per al 2023 en solitari. L’executiu congela les taxes i els impostos per tercer any consecutiu per no influir negativament en les economies dels veïns i veïnes i de les empreses. El moment, diuen, ja és prou complex i incert amb l’augment de preus i de la despesa desbocats.

TxT i ERC no augmenten la pressió fiscal però introdueixen algunes modificacions en alguns rebuts (com les taxes de tinença d’animals de companyia o la d’ocupació de la via pública, o en l’Impost de Construcció, Instal·lació i Obres, per exemple).

Un dels canvis més importants té a veure amb el calendari. El nou programa informàtic per implementar el pla personalitzat de pagament o la tarifa plana fiscal requerirà que al febrer es faci la migració de les dades del vell al nou aplicatiu. Això farà que l’IBI no arribi a les bústies al març sinó al maig.

Altres canvis substancials afecten les bonificacions per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques que tindran nous topalls. L’Ajuntament els modifica perquè ara el Govern central i el de la Generalitat també tenen ajudes disponibles.

Les tres esmenes del partit dels socialistes anaven encaminades a corregir aquests topalls en el cas d’autònoms i empreses i han estat acceptades.

JxT ha aconseguit que s’aprovi una esmena per bonificar la substitució de teulades amb fibrociment o amiant i una apartat d’una segona, el que demana informar la ciutadania sobre aquest pla personalitzat de pagament dels rebuts municipals.

Per la seva part Ciutadans ha presentat dues esmenes demanant corregir el percentatge que s’aplica a l’IBI i l’ICIO per evitar, diuen, que aquestes factures s’incrementin. Les dues han estat rebutjades.

La interpretació política de les xifres ha generat el debat del ple.

Finalment, TxT i ERC han votat a favor del dictamen. PSC i JxT s’han abstingut i C’s ha votat en contra.

Ple Ordenances 2 Ple Ordenances 1