El primer any de mandat del govern tripartit

Fa un any d’aquestes imatges d’eufòria a la Sala Born. És la celebració de la victòria a les eleccions de Tot per Terrassa i que revalidava el projecte polític de Jordi Ballart, després de la sorpresa del 2019. De fet, sumava dos regidors més als que tenia i en col·locava 11 al saló de plens.

Els comicis del 28 de maig del 2023, però, van comportar força canvis: Ciutadans quedava fora del consistori, tornava el PP, baixava notablement ERC i apareixia amb força l’extrema dreta de VOX.

La nova aritmètica va propiciar que al govern municipal de Tot per Terrassa i ERC s’hi sumés Junts. El pla de mandat es va materialitzar a l’octubre, amb l’objectiu primordial de posar la ciutat al dia. Un objectiu que es va voler traslladar, també, en els primers pressupostos del tripartit.

Entre les partides que al llarg d’aquest 2024 s’han de tirar endavant hi ha el Parc de la República, la reposició de col·lectors, millores en edificis municipals, actuacions al Pla Local d’Habitatge, jocs infantils inclusius i la renovació de gespa en camps municipals. I cofinançades amb els Next Generation, actuacions a la zona de baixes emissions i instal·lacions fotovoltaiques en equipaments esportius.

Sequera i mobilitat, pedres al camí

Però aquest primer any de mandat ha estat marcat, també, per la sequera i els decrets d’emergència dictats per la Generalitat. Terrassa no és dels municipis que consumeix més aigua per habitant i dia, però el ple va aprovar el febrer un paquet de mesures per a reaprofitar aigües freàtiques i les aigües grises.

Pel que fa a la mobilitat, l’anomenat urbanisme tàctic ha estat un dels protagonistes, amb el reconeixement per part del govern de no haver aconseguit l’impacte desitjat i la seva reversió en alguns carrers. El trànsit a Arquimedes i Galileu és un altre front obert i la B-40 fins a Sabadell segueix dividint Tot per Terrassa i ERC. La obertura d’aquesta via, per fi, fins a Abrera, ha fet disminuir, segons ha dit el govern, el volum de vehicles a les vies internes.